Dunakeszin különböző beruházások valósultak meg a közelmúltban. Vannak olyanok, amik nem tárgyiasulnak, mégis nagyon fontosak – így kezdte beszédét a polgármester a Dunakeszi története II. kötetbemutatóján. A most megjelent kötetnek eszmei értéke van.

A Dunakeszi története II., amint nevében is foglaltatik, az első kötet folytatásaként a 20. századi eseményeket dolgozza fel. A város történetét 1910-től egészen napjainkig, pontosan 2017-ig tárgyalja. A Dunakeszi számára felbecsülhetetlen értékű könyvhöz rengetegen hozzájárultak. Összesen 14 szerző munkáját sűrítették egybe, egy vaskos kötetbe, mely szerkezetében tartja az első kötet felépítését.

Ez egy olyan munka volt, ami nagyon közel állt a szívemhez. (…) Nagyon büszke vagyok rá, hogy részt vehettem ebben a munkában

– mesélte Dióssi Csaba.

Míg az első kötet esetében történelmi dokumentumokkal dolgoztak a szerzők, a második kötetnél – ami a 20. századot tárgyalja – nehezebb dolguk volt. Válogatniuk kellett a rengeteg anyag közül, szem előtt tartva azt, hogy történelmileg hiteles, kerek egész alkotás szülessen. Mivel napjaink történései is helyet kaptak a helytörténetben, így a válogatási szempontok némileg szubjektívek voltak, hiszen a monográfia kereteit és korlátait figyelembe kellett venniük a szerzőknek, éppen ezért sok olyan (fontos) anyag kimaradt belőle, ami bekerülhetett volna.

A kötet bemutatásában közreműködött Dr. Fazekas István, az ELTE Történeti Intézetének docense, aki megjegyezte, hogy a kötetet végigolvasva, áttanulmányozva nyomon követhető a változás: a parasztfaluból komoly város lett.

A munka célkitűzése az volt, hogy  a város lakossága többet megtudjon Dunakesziről, és ezáltal közelebb kerüljön ahhoz a közösséghez melynek része. Éppen ezért a kötetet, aki szeretné megvásárolhatja nyomtatott formában, de e mellett online is elérhetővé teszik mindenki számára.

Mi mindannyian részesei vagyunk annak a fogalomnak, hogy Dunakeszi

– mondta átéléssel a polgármester a VOKE-ban tartott kötetbemutatón.

A kötet szerzői: Antal Gábor, Ágoston András, Bisztrai Tibor, Csoma Attila, Duló Károly, Dr. Ispán Ágota Lídia, Dr. Kerekes Dóra, Kosztolányi Tímea, Kovács Csaba, Kuffart Hajnalka, Laza Soma, Lőrincz Róbert, Száraz György és Sziliné Weidner Mária.

A kötet főszerkesztője: Dr. Kerekes Dóra, történész, a Dunakeszi Révész István Helytörténeti Gyűjtemény intézményvezetője.

Előző cikkÉjszaka is dolgoznak majd az M2-esen
Következő cikkKét autó égett az M0-áson