Nem módosították a dunakeszi központú választókerületet az Országgyűlésben, pedig benne volt a javaslatok között. Így a 2018-as körzethatárok maradnak.

Erdőkertes nem kerül el az 5. számú választókerületből. Bár a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatában szerepelt, végül a zárószavazás előtt kivették az indítványból 10 Pest megyei egyéni országgyűlési választókerület területének átszabását. Pedig erre elvben szükség lett volna, hiszen ez a választókerület túlnépesedett, azaz arányaiban túl sok szavazóra jut egy mandátum.

A választási törvényt azonban módosították. Ennek alapján az eddigi 27 helyett 71 egyéni jelöltre lesz szükség – legalább 14 megyében és a fővárosban – országos lista állításához már a következő parlamenti választáson.

A jogszabály rendelkezik az átjelentkezések miatt megnövekedett létszámú szavazókörökről és arról is, hogy kampánytevékenység esetén, hogyan kell alkalmazni a közterület-használatról szóló jogszabályokat. Apró érdekesség, hogy a szavazólapot továbbra sem lehet lefotózni, bár erre vonatkozólag is volt javaslat.

A törvényt, amelyhez minősített többség kellett, 134 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés.

Előző cikkJanuárra a héten kell befizetni az iskolai ebédet
Következő cikkJól halad a dunakeszi dupla gimnázium előkészítése