Dunakeszin februárban nyílt meg az első franchise partnere az Egy Csepp Csoda nevű gluténmentes pékségnek. A vállalkozás célja, hogy ne csak az ételérzékenyek számára kínáljanak alternatívát, hanem mindenkinek egészséges pékárut biztosítsanak. Az üzlet vezetőivel ebben a cikkünkben beszélgettünk, de ahogy a puding próbája is az evés, mi is útnak indultunk, hogy kóstolással derítsük ki: lehet-e finom, ami mentes. Kis Olivér Rudolf kollégánk véleménycikkét olvashatják.
Egy gluténmentes ismerősömtől hallottam arról, hogy a franchise veresegyházi üzlete már bizonyított, de kíváncsiak voltunk arra, hogy akik a hagyományos ízvilághoz szoktak, hogyan értékelik a kínálatot.
Beérve az üzletbe rögtön az tűnt fel, mielőtt tekintetemet a pult kínálatára szegeztem volna, hogy mennyire modern, letisztult, kellemes design fogadja a vendégeket.

Mivel az időjárás rondószerű váltakozásában most éppen a napsütötte pillanatokat sikerült elcsípnem, így a terasz egyik kényelmes sarkát szemeltem ki. Laktózérzékenyként minden kávérendelésemet úgy kezdem, hogy “esetleg van valami mentes tejetek?” A mondat felénél már tudtam, hogy itt természetes lesz a kérésem, hiszen csak alternatív tejkínálatból készítik a selymes kapucsínómat. Nagymamám a kávé mellé mindig süteménnyel kínálta a vendégeket, gyerekként én ebből csak az édesség részét élveztem, aztán felnőttkoromra megértettem a páros dinamika szépségét.
Az isler abszolút befutó
Az Egy Csepp Csoda sütikínálatán aki nem dilemmázik el hosszú perceket, az vagy rettenetesen céltudatos, vagy nem is szereti igazán a teasütemény intézményét. A “mindegyik apróból egyet” lett a nyerő koncepció, hiszen úgy a legkönnyebb kóstolni, ha nem nyomja el az objektivitásom az indokolatlan islermániám.
A kávé mellé végül betársult egy mini kókuszgolyó, egy vegán raffigolyó, néhány keksz, egy linzer és természetesen egy gyönyörű vegán isler. Mégiscsak szép az élet. Süt a nap, a pékség alapítója, Kelemen Zoltán éppen a lassú felszívódású szénhidrátok működését magyarázza nekem, én meg csak tömöm magamba az apró süteményeket. Mindegyiknél csak az járt a fejemben, hogy én ugyan nem tudom mi az a cirokliszt, de ha a linzer ettől lesz ilyen mérhetetlenül porhanyós, kellemes textúrájú, akkor holnaptól én is ciroklisztből fogom sütni. Persze nem tudok linzert sütni, de ha sütnék, elkérném Zolitól a receptet.

Még két korty kávé, és a végére hagytam a legjobbat, az islert. Ezzel a finomsággal különösen kritikus vagyok, az évek során rengeteg jót és még annál több csapnivalót ettem. Amikor a számba emeltem a napon gyöngéden megolvadt csokoládékrémmel borított, lekvárral töltött osztrák falatot, az mintha tökéletes koreográfiát követne, nyomban darabjaira hullott a nyelvemen. Na nem az alsó polcos, polietilén fóliában kérgesre száradt módon, mint azt talán mindenki ismeri, hanem meseszerű lendülettel tette mindezt. Az, hogy a lekvár hihetetlenül finom volt, szinte már elhanyagolható tény volt az ízkavalkádban.
Többekkel teszteltettük az ízeket
A beszélgetésünk végén iszonyatosan kíváncsivá váltam a kínálatra. Ha az isler ilyen finom, milyen lehet a többi termék? Vegán kakaós csiga, vegán almás pite, feketeerdő-torta és brownie is került az elviteles dobozba.

A zsákmányommal rögtön haza is siettem, ahol a barátaim kontrollcsoportként gyűltek össze, hogy együtt szemlézhessük a finomságokat. Direkt olyan csapattársakkal dolgoztam, akik nincsenek kifejezetten rámozdulva az alternatív megoldásokra. Pont emiatt rettenetesen kritikusak, ha valaminek nem pont ugyanolyan íze van, mintha a nagymama gázsütőjéből jött volna elő. A palettából egyedül a kakaós csigáról mondták volna meg, hogy az bizony valami mentes dolog lehet. Viszont a finom kakaós töltelék teljesen elvette az élét a kritikának. A süteményeket mind finomnak találták, mintha egy sztenderd cukrászdából hoztam volna azokat.

Személyes kedvencem a süteménykínálatból a vegán almás pite lett, ami az egyik legomlósabb tésztával és isteni töltelékkel kalauzolt vissza gyermekkorom desszertélményei közé.

Sok gluténmentes, mindenmentes, vegán ételt próbáltam már, de bátran állíthatom, hogy az Egy Csepp Csoda olyan magas minőségű, jóízű finomságok garmadáját kínálja, hogy a nem gluténérzékenyek is biztosan rá fognak kapni.