Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés, bűnmegelőzés – avagy új kihívások a bűnözés és a közlekedésbiztonság területén. Ezzel a címmel rendez Benkő Tamás önkormányzati képviselő és a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség március 6-án, szerdán 13:00 és 18:00 óra között Dunakeszin, a IV. Béla király főtéren egy remek programot.

“Mindig újabb és újabb kihívásokkal találkozunk a közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés és bűnmegelőzés terén. Az önkormányzatunk éppen ezért elkötelezett abban, hogy a folyamatos fejlesztések – mint például a gyalogátkelőhelyek fejlesztése, forgalomlassító megoldások – mellett edukációs programokkal is felhívjuk a figyelmet a biztonságra. Legyen szó közlekedésről vagy bűnmegelőzésről, gyerekekről vagy az idősebb korosztályról” – nyilatkozta a Postnak a képviselő.

Benkő Tamás ismertette, hogy az eseményen általános iskolás tanulók, középiskolás diákok, valamint aktív korú felnőttek és nyugdíjasok egyaránt megtalálhatják a nekik szóló tartalmakat.

PROGRAM

A Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával az alábbi felkészítő programelemek, modulok lesznek:

  • a kerékpárral kapcsolatos alapvető fogalmak, a kerékpár kötelező tartozékai részletesen és egyéb hasznos kiegészítők;
  • a közlekedéshez szükséges alapvető táblák csoportokra bontva, bójás teszt kíséretében felmérés készítése;
  • KRESZ-táblák felismerése alsós iskolásoknak bélyegképek összehasonlításával;
  • részletes áttekintés, hogy hol, illetve hol nem szabad kerékpározni;
  • kerékpár ellenőrzése közlekedésre, kötelező kiegészítői tanácsadás;
  • próba-kerékpározás a településre jellemzően a kerékpárosok által használt útvonalon.

További aktív, kipróbálható tartalmak:

  • borulásszimulátor;
  • e-roller és e-bicikli KRESZ-pálya;
  • bódultságot imitáló szemüvegek („részeg szemüveg”);
  • elméleti előadás kiscsoportokban, az igényeknek, korcsoportnak megfelelően (rövid, 10 perces programok).

Lesz rendezvénykamion is

Az esemény ismertetőjében az áll, hogy a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség és a Magyar Autóklub szervezete mindig kiemelkedő figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Kiemelt cél, hogy a gyerekek magas színvonalon sajátíthassák el a balesetmentes közlekedés alapszabályait. A valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismerkedhessenek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

A Magyar Autóklub egyik kiemelkedő projektje a „Biztonságosan közlekedni egy életúton” elnevezésű országjáró oktatási program, amely a tanítás-tanulás folyamatában előtérbe helyezi az élethosszig tartó tanulást, a Life Long Learning paradigmáját. A program kiemelt célja, hogy a tudatos ember oldaláról alakítsa ki azokat a szabálykövető attitűdöket, melyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a közlekedési kultúra kívánatos irányú fejlesztéséhez. Elméleti, valamint gyakorlati oktatás keretében, felépített kerékpárospályán sajátíthatják el a szükséges ismereteket. Nem elsősorban a KRESZ oktatására koncentrálnak, hanem új személettel veszik sorra azokat a veszélyforrásokat, amelyekkel a gyerekek találkozhatnak a közlekedés során.

A legfontosabb kulcsszó a megelőzés.

Videótartalmakkal modern, szemléletes prezentációt játszanak le a résztvevőknek. Interaktív kérdezz-felelek módszerrel ébresztik rá őket, hogy melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyekre közlekedés közben oda kell odafigyelni és a saját életükből is hoznak példákat. A program létrejöttében közreműködő partnerek: DAFKE Dunakeszi Város Önkormányzata, Gördögök SE, Közlekedéstudományi Intézet, Magyar Autóklub, Országos Polgárőr Szövetség, Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség, Zöld Alsó.

Előző cikkMarika néni a legenda, aki 42 évig volt a város kedvenc postása
Következő cikkAz Alma együttes koncertezik Dunakeszin