Sajnos egyre több jelzés érkezik odafigyelő szomszédoktól, járókelőktől az önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy egyesek – figyelmen kívül hagyva a rendkívüli forróságot – elhanyagolják az állattartáshoz kapcsolódó kötelességüket.

Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester a Postnak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hetekben tíznél is több bejelentés érkezett tűző napon folyamatosan megkötött kutyákról, vagy olyanokról, akik a letérkövezett udvaron a 30 fok feletti melegben víz és árnyék nélkül kénytelenek tengetni napjaikat.

“Ilyenkor a térkő 40-50-60 fokosra is felmelegedhet, ezért semmiképpen ne tartsuk ilyen helyen a kutyákat. Felhívom a figyelmet a legfontosabbakra, csodálkozva, hogy ez egyeseknek nem egyértelmű: Az immár – nagyon helyesen – Btk.-ba ütköző állatkínzás nem csak az állat konkrét, tettleges bántalmazását jelenti, hanem olyan állapot előidézését is, amely ‘alkalmas arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza’, vagy olyan állapotot idéz elő, illetve hagy fennállni, amely az állatnak ‘különös szenvedést okoz’. Az árnyék nélküli, leburkolt területen tartás, pláne megkötve, vagy éppen rendszeresen cserélt, friss víz nélkül, éppen ilyen állapot!” – hangsúlyozta Nyíri Márton.

A dunakeszi kutyás strandon – kivéve, ha az árhullám miatt tiltás van – felfrissülhetnek a kedvencek

Aki állatnak szenvedést okoz, az az állat kiemelésén (lefoglalásán) túl számíthat súlyos pénzbüntetésre, közérdekű munkára, minősített esetben akár szabadságvesztésre is. Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy az önkormányzat szoros munkakapcsolatban van több állatvédő szervezettel is, akik rendszeresen segítséget nyújtanak az ilyen ügyek felderítésében. Az elmúlt időszakban több eljárás indult ilyen ügyben, van, amelyik már vádemelési szakaszba jutott.

“Kérem tisztelt lakótársaimat, hogy ilyen irányú (amúgy önként vállalt) kötelezettségeiket vegyék komolyan, mert mi is komolyan vesszük az állatokkal szembeni nem megfelelő bánásmódot” – tette hozzá Nyíri Márton alpolgármester.

Előző cikkCseh Jázmin nemcsak szépségével, személyiségével is elvarázsolta a zsűrit a Miss World Hungary versenyen
Következő cikkElindult a népszerű városi gyerektábor