A Dunakeszi Német Nemzetségi Önkormányzat 4 év szervezi, hogy testvérvárosi kapcsolatot tudjanak létesíteni német nyelvterületen. Ennek fontos állomása a héten a deggendorfi látogatás. A német város Donaufest néven tartott 5 napos programsorozatot.

A német nemzetiségi oktatás az elsődleges lépés egy ilyen testvérvárosi kapcsolat felvételekor – írta a Postnak Pethő Krisztián, amikor a mostani látogatásukról kérdeztük. A DNNÖ képviselője szerint a Donaufest keretén belül megmutatták a deggendorfiaknak, hogy Dunakeszi mi mindent tett a német nyelv ápolása érdekében. Ahogy fogalmazott: a vendéglátók el voltak ájulva nemzetiségi gyerekeink fellépésétől, városunk bemutatkozásától, mind a sport, mind a zenei, mind az oktatás területén.

Sorai szerint ennek a kapcsolatnak az egyik legfontosabb szereplője dr Mervald Anna, aki mint a DNNÖ vezetője 2014-ben elindította Dunakeszin a német nemzetiségi programot, beleértve az oktatást és a kapcsolatkeresést.

Eredetileg csak egy negyedórás hivatalos tárgyalást terveztek az ottaniak, de kétórásra sikerült a megbeszélés. Ezen részt vett Dióssi Csaba polgármester és Thoma Csaba önkormányzati képviselő és természetesen Deggendorf polgármestere, Christian Moser is.

Pethő Krisztián szerint egy ilyen kapcsolat hatalmas lehetőség volna Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános diákjainak. A cserediákprogram az anyanyelvi környezet megismerésén túl, az oktatás és kultúra terjesztésben lenne komoly előrelépés. A magyarországi iskolában jelenleg 6 évfolyamon, 11 osztályban, közel 350 tanuló diák tanul kiemelt óraszámban és kulturális környezetben németet. Ez nem utolsó sorban azért is támogatandó, mert a felsőfoki diploma megszerzéséhez kötelező a nyelvvizsga.