Dr. Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője fontosnak tartja, hogy a helyeiknek segítséget nyújtson abban, hogy maguk is megismerkedhessenek a településrészek történelmével. Ma délelőtt megjelent cikkünk többek érdeklődését felkeltette, ezért a sétákkal kapcsolatban Dóra összefoglalta, hogyan ismerhetjük meg Dunakeszit, egy jó kis sétával egybekötve.

Sétáljunk együtt! – szellemi és fizikai rekreációs és turisztikai program

A koronavírus-járvány első hulláma 2020-ban megmutatta, hogy a kulturális intézményeknek új utakat kell keresniük közönségük felé. A járvány nem csökkentette a szellemi rekreáció iránti igényt, sőt, a közönség továbbra is elvárta a kulturális-művelődési intézményektől, hogy segítsék őket szabadidejük tartalmas eltöltésében.

Titkos utakon az 5‒9 éveseknek

A Révész István Helytörténeti Gyűjtemény éppen ezen igények kielégítésére alkotta meg 2020‒2021-ben a Sétáljunk együtt! szellemi és fizikai rekreációs és turisztikai programot. Az úgynevezett „önjáró sétáink” keretében az 5‒9 éves korosztály számára a Titkos utakon című helytörténeti sétafüzet jelent lehetőséget arra, hogy szüleikkel, nagyszüleikkel sétálva ismerhessék meg városunkat. A 2021-ben nyomtatott 1500 példány elfogyott, így 2022-ben a füzet újranyomására került sor. Ha végigjárják az utakat, töltsék ki a füzet elején található Túralapot és juttassák el hozzám, a Helytörténeti Gyűjteménybe (akár elektronikusan is)! A sétáló gyermekek oklevelet, illetve dunakeszi ajándéktárgyat kaphatnak.

Mobiltelefonos sétalehetőség (Actionbound) a 10+ korosztály számára

A 10 évesnél idősebb korosztály számára mobiltelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével készítettem városi sétaútvonalakat. Az Actionbound nevű alkalmazást bármely applikációs áruházból ingyenesen le lehet tölteni. Ez is, akárcsak a sétafüzet, 6 dunakeszi helytörténeti sétát kínál:

  • Dunakeszi belvárosi séta
  • Dunakeszi felsőtabáni séta
  • Dunakeszi-Alag körséta
  • Dunakeszi alagi-majori séta
  • Dunakeszi Duna-parti séta
  • Dunakeszi műhelytelepi séta


Az útvonal kiválasztását követően két lehetőség közül lehet választani: online és offline módban is bejárható a séta (utóbbi esetben csak GPS-re van szükség a telefonon).

Az utak folyamán helyeket kell megkeresni (GPS-koordináták alapján), a sétálók információkat kapnak a látnivalókról és feladatokat oldhatnak meg. Csak a helyszínek megkeresése kötelező elem, amelyhez az alkalmazás egy mozgó nyíllal nyújt segítséget, ez az irányt és a távolságot is jelzi. Ha a helyszínre érnek a sétálók (egy 30 m sugarú körben), az alkalmazás hangjelzést ad. Ekkor lehet továbblépni a következő feladatra, koordinátára. Az információk elolvasása és a feladatok megoldása egyénileg választható, nem kötelező elem. Amennyiben megoldják a sétálók a feladatokat, pontokat kapnak, és lehetőségük van feltölteni eredményeiket. Aki feltölti és e-mail címet is megad, annak oklevelet küldünk.

Sétáljunk együtt Dunakeszin!

Előző cikkMár lehet jelentkezni az idei Balaton-átúszásra
Következő cikkHa tavasz, akkor köztisztasági nap