Kilencven évvel ezelőtt, 1922-ben Richter Béla plébános kezdeményezésére telepedett le Dunakeszin a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek rendje. A nővérek, a mai Budai Nagy Antal utcában kapott épületben 1923-ban óvodát nyitottak Római Katolikus Kisdedóvó néven, amely a mai Eszterlánc Óvoda elődjének tekinthető.

 29572

A nővérek három évvel később átvették az elemi iskola (mai Szent István Általános Iskola) leányainak tanítását is. 1926-ban megalakították a Szívgárdát, melynek első osztályos koruktól lehettek tagjai a lányok, akik többek közt együtt készültek az elsőáldozásra. Az Árpád-házi Szent Margit Leánykört, melynek tagjai 13-16 évesek voltak, szintén 1926-ban alakították. A nővérek a délutáni foglalkozásokon a mindennapi életre, ezen belül a családanyai feladatokra készítették fel őket. Kötöttek, horgoltak, népviseleti ruhákat varrtak, valamint kirándulásokat és teadélutánokat is szerveztek.

1928-ban létrejött a Szent Ágnes Leánykör is a 10-13 éves korosztály számára. A fiatalok közösségeihez hasonlóan a Dunakeszi Katolikus Nőegyletet is a nővérek fogták össze. 1950-ben, az egyházi szervezetek elleni támadások során a szerzetesrendek tagjait nagyrészt gyűjtőtáborokba zárták. A dunakeszi nővérek, – akiknek addigra már fel kellett hagyniuk az oktatással, s rongyszőnyegszövésből éltek – a helyi hatóság jóvoltából ugyan nem kerültek lágerbe, de 1950. szeptember 21-én végleg el kellett hagyniuk a Klauzál utcai zárdaépületüket s Dunakeszit.
Foto: FORTEPAN, Kölcsey Ferenc Dunakeszi Könyvtár, Petanovics fényképek
Előző cikkDunakeszi – Felhívás a kárpátaljai magyarok megsegítésére
Következő cikkFejezetek a dunakeszi és az alagi tűzvédelem korai történetéből