Dunakeszin a hajléktalan ellátásában két szervezet vesz részt, a Magyar Vöröskereszt, és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület. Előbbi Dunakeszin nappali melegedőt üzemeltet a városi tulajdonban lévő Verseny utca 12 sz alatti ingatlanban, míg utóbbi az éjjeli menedéket biztosítja Budapesten, férfiaknak a VII.kerületi ( Nefelejcs utca 38), nőknek a XIV.kerületi ( Ilka utca 18 ) helységeikben – írja blogjában Radnóti Henrik, országgyűlési képviselő.

20120203-hajlektalan-krizis-auto-menhely-alapitvany3

Mennyire tartja kiemelt problémának Dunakeszin a hajléktalan kérdést?

Nem tartottam, és nem tartom most sem kiemelt problémának. Tavaly év végén került a képviselő testület elé egy határozati javaslat, mely kitiltotta volna a hajléktalanainkat egyes köztereinkről. Ez akkor engem meglepett, mert – mint említettem- nem érzetem ilyen súlyúnak a problémát. Mindazonáltal igyekeztem tájékozódni a helyi helyzetről. Erről részletesen írtam akkor a blogomban is.

Az Ön által javasoltak eredetileg egy közös előterjesztésben szerepeltek dr. Kováts Sebestyén képviselővel. Meglepte, hogy a képviselő szóban már nem támogatta az előterjesztést?

Tájékozódásom során találkoztam számos olyan problémával, melyeknek kezelésére javaslatot tettem a városvezetésnek. (Szintén a blogbejegyzésben olvasható.) A város irányítóival egyeztetve akkor úgy döntöttünk, és azzal bízott meg Polgármester Úr, hogy egy munkaterv alapján, Kováts Sebestyén fideszes képviselőtársammal vizsgálódjunk részletesen a helyzetről, s fogalmazzuk meg az ellátásuk és az esetleges munkához juttatásuk lehetőségét. Azt, hogy hogyan tud ehhez hozzájárulni a város. A munkát (szakmai szervezeteket bevonva) képviselőtársammal közösen elvégeztük,  és szintén közösen adtuk be az ebből következő előterjesztéseinket a jobbítás szándékával. Kováts Sebestyén szóban sem határolódott el ettől, mint azt a blogomban is olvasható, illetve a kérdés tárgyalásáról a dunakeszi-hirhatar.hu által készített videón követhető.

Fontosnak tartja-e a helyiek előzetes megkérdezését az ügyben?

Igen, fontosnak tartom, mint ahogy azt is, hogy pontosan meghatározzuk a megkérdezettek körét, és előzetesen megfelelő módon tájékoztassuk a lakosságot, mit és hogyan szeretnénk, és ez milyen plusz terheket róhat a környezetükre. Ebben együtt is működöm Benkő Tamás körzeti képviselővel, aki feladatául kapta a lakossági megkereséseket.

Nem tart-e attól, hogy budapesti hajléktalanok tömegesen jelennek meg a településen, a 24 órás hajléktalanszálló miatt? Lát-e ebben közbiztonsági problémát?

Nem, nem tartok ettől, és itt is és most is szeretném megnyugtatni a lakókat, hogy ennek több ok miatt sincs relevanciája. Hogy csak egyet említsek: ezek az emberek nem mobilak, nem fognak, nem tudnak  – különböző közlekedési eszközök felhasználásával, átszállásokkal – sok kilométert utazni az ellátásuk érdekében. Jelenleg a Dunakeszi területén élő hajléktalanok éjjeli menedéke Budapest VII. illetve XIV kerületében található, de nem veszik igénybe, mert egyszerűen nem tudnak oda eljutni, és ugyanez igaz az esetlegesen Budapestről idejövőkkel. Ezen kívül azt is tudni kell, hogy az éjjeli menedék (ami nem egyenlő a hajléktalanszállóval!) üzemeltetője az állami normatívát (ellátottak után járó pénzt) az adott településen regisztrált hajléktalanok után kapja csak. Nem látok benne semmilyen közbiztonsági problémát, amit megerősít a Dunakeszi Rendőrkapitányság nyilatkozata, hogy az említett helyszínen a nappali melegedővel sem volt gond. Ez olvasható is a Dunakeszi Hírhatár cikkében.

Jól kezeli-e a hajléktalanok problémáját az önkormányzat jelenleg Dunakeszin?

Utalva az előző válaszomra, illetve a vizsgálatunk megállapításaira, az Önkormányzatunk a rendelkezésre álló eszközeinek figyelembevételével részben jól kezeli, de van még mit javítani. Álláspontunk szerint a városban működő nappali melegedőt a Magyar Vöröskereszt, a várossal közösen jól működteti. Az éjjeli menedékhely illetve a hétvégi ellátás – fogalmazzunk úgy – a törvény betűjének megfelel, de szellemének nem. Hiszen egy szerződés keretében Budapesten biztosítunk ugyan éjjeli, és hétvégi menedéket, de azt a fenti okok miatt a hajléktalanok nem tudják igénybe venni. Ezen tehát változtatni kell. A munkához juttatás kapcsán pedig a következő megállapítást tehetjük: a városi tulajdonú Közüzemi kft ugyan foglalkoztat eseti jelleggel hajléktalanakat – ezért köszönet is jár neki, hiszen ezt az alapfeladatain túl vállalja fel -, de úgy véljük, hogy a Belügyminisztérium által meghirdetett, „Az utcáról a munka világába” program dunakeszire átültetésével ebben is sikeresebbek tudnánk lenni.

kép: www.diszpecserportal.hu

Előző cikkHamarosan elkészül a Jézus Szíve templom renoválása
Következő cikkFelújítás miatt lezárják a gyártelepi vasúti aluljárót