Polgármesteri köszöntő, tréfás nyárbúcsúztató, sportos igazgatói beszéd – a Kőrösiben is megnyitották a 2016-17-es tanévet. Gyönyörű napsütés fogadta a diákokat az első tanítási napon Dunakeszin.

korosi10

A nyolcadikos srác elkapta Pigeont, de lehet, hogy Pidegey-t a dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola aulájában. Nem láttam pontosan. Mindenesetre 10 perc volt még hátra a tanévnyitó ünnepség megkezdéséig, így bocsánatos bűnnek számíthatott a Pokemon Go-őrületnek hódolni.

korosi4

Persze az iskolaigazgatónak is tanulságos lehet, hogy ezek a fura virtuális lények befészkelték magukat intézményébe. De nem az ő hajkurászásukért gyűltek össze diákok, tanárok, szülők. Mint az ország számos iskolájában a Kőrösiben is csütörtökön volt a tanévnyitó.

korosi2

Volt nagy készülődés kívül és belül is. A felsősök egy csoportja még a suli kertkapuja előtt álldogált fél 8 körül, a kisebbek sietősen szaporázták lépteiket. Bent a tanárnők az ünnepségre készülődtek, padokat rendezgettek, dekorációt ellenőriztek és nem utolsó sorban fogadták a diákokat. Jaj, hányadikos is vagy, úgy megnőttél a nyáron – fogadta egy alsós tanítónéni korábbi nebulóját. Aztán kiderült, hogy tényleg korábbi, mert a fiatalember már ötödikbe tart, így gyorsan bekukkantott új termébe is. Itt már sorakoztak a kikészített tanszerek, könyvek.

korosi9

Iskolazászló, himnusz majd nyárbúcsúztató tréfásnak szánt műsor. Az utóbbi betanulása lehet, hogy rapid módon történt, mert a szereplők többsége versenyt futott saját szavaival (bocsi a hadarást imigyen jellemzendő képzavarért). A becsült 15 perces műsorszámot, kevés derültség mellett, így kb. 9 alatt letudták a fiatalok.

korosi1

Kárpáti Zoltánné igazgató focista példával indította ünnepi beszédét. Párhuzamot vont a magyar sportsikerek, Hosszú Katinka neve is elhangzott és szorgalom és a gyakorlás között. A fiatalok érthették az üzenetet mert elégedett morajjal nyugtázták a kissé szokatlan példabeszédet. A gyerekzsibongást elcsitítani akaró igazgatói general pausa fegyverét is csak egyszer kellett bevetni. Úgy látszik a tudósító által 45 éve megismert pedagógusi csodafegyver még mindig hatásos, 5-10 másodperc ismét csend lett az aulában.

korosi

Ajándékot hozott a polgármester – így konferálta fel az intézményvezető Dióssi Csabát, aki profi kommunikátorként beszélt. Kellő hosszúsággal, pontosabban rövidséggel beszélt, egyenként ránézve az első sorban ülőkre, személyes példát is felhozva az iskolakezdésről. Mondanivalójának lényege azonban az volt, hogy új sportpályát kapott a Kőrösi és az elsősök idén gazdagabbak lettek egy dunakeszis pólóval.

korosi11

Közben a korábban pokemonozó srácok sem fészkelődtek igazán. Az egész ünnepség ugyanis alig tartott tovább mint egy iskolai óra.) órakor már mindenki elindulhatott régi vagy új tantermeibe.

korosi5

A büfés néni pedig elégedetten konstatálhatta, a következő csöngetés után lesz dolga bőven. Ismét gyerekzsivajtól hangos a Kőrösi.