Alacsony áthúzással tiszteleg a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe a Duna budapesti szakasza felett szombaton, nem sokkal 12 óra után. Egy 97 éves pilótát búcsúztatnak.

A háromgépes Gripen-kötelék a 97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagy temetésének napján búcsúzik a díszelgő áthúzással. Az egykori pilóta a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt.

A gépek 11.30-kor szállnak fel a kecskeméti repülőbázisról.

A Gripen vadászgépek a Csepel-sziget északi csücskénél kijelölt légtérben várakoznak 12:10-12:19 között, majd 12 óra 20 perc körül a Duna fölött, mintegy 300 méter magasan haladnak át kötelékben egészen az Árpád-híd budai hídfőjéig, ahonnan északi irányba elhagyják a város légterét. Ez azt jelenti, hogy akár Dunakeszi déli részéről is láthatók lesznek.

Így repültek a Gripenek Budapest felett

A Gripen-kötelék áthúzása miatt megnövekedett hanghatásra kell számítani. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát – fogalmaz a minisztériumi közlemény.

A három vadászgép a Duna felett Dunakeszi felé tartva.

97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagy hamvait tartalmazó urnát az az Óbudai Jó Pásztor templomban helyezték el. Frankó Endre a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt.

 MTI/Mónus Márton