Négy éves fejlesztési folyamat végére tettek pontot április 1-jén szombaton. Ugyanis átadták a nagyközönségnek a BalatonBike365 Portot Keszthelyen. Az ünnepélyes alkalom apropóján az érdeklődők egy 43 km-es könnyedebb és egy 61 km-es sportosabb túra keretében ismerkedhettek a Keszthelyi-hegység kalandos ösvényeivel, rejtett kincseivel és az e-bike nyújtotta élménnyel. A két, különböző nehézségű túrát több mint 100 lelkes bringás teljesítette.

Balatonfüred és Balatonföldvár után immár Keszthelyen is minőségi, XXI. századi szolgáltatásokkal, prémiumkerékpárokkal és kiegészítőkkel találkozhatunk. Profi szerviz, kulturált mosdók, zsebre dugható térképek és más információs anyagok, vezetett túrák, utas- és csomagszállítás, és végül, de nem utolsósorban felkészült és készséges kollégák várják a két keréken túrázni vágyókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. 

2023. 04. 01. BB365 Port átadó Keszthely, Fotó: Vanik Zoltán

Fókuszban az eddig felfedezetlen tájak

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára elmondta, a balatoni térség eddig felfedezetlen tájai érdemesek arra, hogy a nagyközönség is jobban megismerhesse azokat, és erre a legalkalmasabb eszköz a kerékpár. 

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) alkotta konzorcium pontosan négy éve, 2019 tavaszán hívta éltre azt a páratlanul széleskörű összefogást. Így valósulhatott meg ez a komplex, a 4 évszakos Balaton koncepció jegyében született projekt.

2023. 04. 01. BB365 Port átadó Keszthely, Fotó: Vanik Zoltán

Mint dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró is kiemelte az M1 műsorában: a Balaton körüli kerékpárút, és a térségben a biciklis turizmust kiszolgáló fejlesztések rendkívül jó hatással vannak a turizmus, az idegenforgalom, a szálláshelyek, a vendégek fogadására készült szállások forgalmának bővülésére. Egyre többen kerékpároznak, és akarják felfedezni hazánk kincseit, különleges tájait és értékeit.

A fejlesztés eredményeképp könnyebben hozzáférhető, biztonságosabb és élvezetesebb lett a kerékpározás hazánk legnagyobb, természetföldrajzi és közlekedési szempontból egyaránt egységet alkotó turisztikai desztinációjában. A projekt keretében 1000 kilométernyi kerékpárutat vagy jól kerékpározható utat jelöltek és tábláztak ki. 4000 db útirányjelző és megerősítő tábla segíti a területen bringával túrázókat. Az úthálózaton kerékpáros pihenőket, térképeket, önkiszolgáló szervizoszlopokat is telepítettek.

A létrehozott egybefüggő, bejárható útvonalhálózat képezi az alapját a balatonbike365.hu címen elérhető weboldalnak. Az oldal útvonaltervező és turisztikai ajánló egyben. Az útvonalakon található, 30 keresési kategóriába rendezett 3800 turisztikai szolgáltatóhoz és 1000 ingyenesen látogatható attrakcióhoz is útba igazít.

Előző cikkA lomok közé rakta titokban megszült babáját, ahol egy macska támadt az újszülöttre
Következő cikkSeltenreich Mária, a bonyolult bűnesetek szakértője