A Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában május 19-én ünnepélyes keretek között tekintettük meg Salamon György festőművész Földszint című kiállítását. A kiállítást Nyíri Márton alpolgármester nyitotta meg.

Kárpáti Zoltánné intézményvezető köszöntőjében elmondta, hogy Salamon Györgynek több képe is őrzi a Dunakeszin szerzett benyomásait. Magántulajdonban lévő tájképein, csendéletein kívül a városi könyvtár és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tulajdonában lévő festményeit az odalátogatók bármikor láthatják.

Az iskola igazgatója, Kárpáti Zoltánné köszönti a megjelenteket

Nyíri Márton alpolgármester a képek atmoszféráját hangsúlyozta, illetve annak az egyediségét, hogy Salamon György képein az elmúló világot láthatjuk. „A mai világban minden eldobható, minden pótolható: a tárgyak, az emberek, a háztartási gépek, minden. Ezt nevezzük fogyasztói társadalomnak. Élünk, fogyasztunk, lehetőleg minél többet vásárolunk. Ami megkopott és öreg, azt eldobjuk, és másikat veszünk. Így rohan el mellettünk az élet. Salamon György képei megállítanak minket a rohanó világban. A művészet, az alkotás nem más, mint rácsodálkozás arra a pillanatra, ami a következő pillanatban már nem lesz sehol. Megállítja az időt a művész” – mondta el a benyomásait a kiállításról az alpolgármester.

A kiállítást Nyíri Márton alpolgármester nyitotta meg

Salamon György festőművész a kiállítás kapcsán portálunknak elmondta, hogy a kiállítás anyagát a legfrissebb 33 festményéből állította össze. A kiállítás címe, a Földszint arra utal, mintha földhöz ragadt témájú képek alkotnák a kiállítás anyagát. „Szimbolista festőként belekapaszkodom a köznapi, egyszeri témákba, mert a köznapi tárgyak, a helyszínek szerintem magukon viselik az embernek a szakralitás felé való törekvését. A dolgok látszólagos közönségessége, mint például az edények, a konyha, a száradó ruhácskák átlényegülnek, amikor használjuk őket. Ez azért van, mert az ember, mint szakrális lény, mindenre kiterjeszti a köpenyét, ami azt jelenti, hogy a környezetünk, a tárgyaink, a kisállatkáink, amikhez hozzáérünk, elkerülhetetlenül egyfajta szakralitásra tesznek szert” – mondta a művész, akinek 2 dunakeszi témájú régi képe is felfedezhető a kiállításon.  

A tárlat június 2-ig tekinthető meg munkanapokon 8 órától 18 óráig.

Előző cikkIgazi előgyereknapi hétvége lesz május 20-21-én
Következő cikkKint is, bent is telt ház az FFAMI gálaműsorán