Speciális, a 4 napos ünnepre vonatkozó jogosítványokat kaptak a járvány miatt a polgármesterek. A tegnap meghosszabbított kijárási korlátozásokat helyi szinten tovább szigoríthatják. Dunakeszin például a helybélieken kívül más nem használhatja a sportpályákat. Budapesten lezárják a Margitszigetet és a Római-partot is.
A 65 felettiek számára a kormányrendeletnél szigorúbb kijárási korlátozásokat is bevezethetnek a polgármesterek – ezt a jogosítványt is megkapták az éjszaka kihirdetett kormányrendelet szerint. Így tovább szigoríthatnak a vásárlásnál is. Meghatározhatják, hogy mikor látogathatják a 65 évnél idősebbek a piacokat, illetve azok nyitvatartási rendjéről is dönthetnek. Más boltoknál ez a kérdés még nem egyértelmű. Szegeden már ezeknél is lépnének.
Lehetőségük van a 4 napos húsvéti ünnepre lezárni népszerű kirándulóhelyeket is.
Dunakeszin a sportpályák használatánál döntöttek így, csak a helybeliek sportolhatnak az önkormányzat létesítményeiben, és ott is csak szabadtéren. Budapesten lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között péntektől hétfőig a koronavírus-járvány miatt.
Fővárosi önkormányzati rendészek egy kerékpárossal beszélgetnek az óbudai Hajógyári-szigetre vezető, lezárt K-híd előtt 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat húsvéti ünnepek alatt lezárja a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között. MTI/Mónus Márton
Ami Pest megyét illeti Visegrádon péntektől a város belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúak lesznek, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között, a főúton útbaigazító táblákat helyeznek ki. Az intézkedések elsődlegesen hétvégékre szólnak.
A Pest megyei Zebegény honlapján az olvasható: Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar! A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád. Szentendrén részlegesen lezárták a belvárost.