Karikó Katalin neve a legtöbb magyar számára ismerősen cseng, hiszen nagyban hozzájárult a COVID-19 világjárvány megfékezéséhez. Az ő nevéhez kötődik a 21. század egyik legfontosabb tudományos felfedezése.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weismann amerikai mikrobiológus kapják idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – olvasható a kitüntetés hivatalos X (korábban Twitter) oldalán. Mint írják, a kutatók a hatékony COVID-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus nevéhez kötődik a 21. század egyik legfontosabb tudományos felfedezése. Az általa kifejlesztett mRNS alapú technológia és az arra épülő két leghatékonyabb oltóanyag, a BioNTech/ Pfizer és a Moderna vakcinák alapozták meg világszinten a SARS-CoV2 vírus elleni hatékony küzdelmet, valamint a COVID-19 világjárvány megfékezését. Felfedezése ígéretet hordoz magában számos más betegség jövőbeli gyógyításával kapcsolatban is.

Előző cikkÓriási dunakeszi siker cselgáncsban
Következő cikkTarolnak a magyar tudósok