A közelgő szilveszterre tekintettel 22 féle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, két termék összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól. Az ITM laborja a virslik fehérje-, a zsír-, a nedvesség-, a sótartalmát, valamint a szójamentességét vizsgálta.

Fotónk illusztráció

A kétfajta, nem megfelelőnek bizonyult virsli közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező – írták.

A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.

A vizsgált termékek adatainak összesítése a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek. Egy Dárdás és egy Merian Foods termékről van szó.

 

Előző cikkKülönleges állatügyelet szerveződik Dunakeszin
Következő cikkJanuár 11-ig érvényesek a bérletek