A Kegyeleti park (régi temető) mellett kezdetét vette az úgynevezett Keszi sétány kialakítása. Tóth Eszter főkertész mutatta be a területet, ahol elmondta: nyugat-európai mintára szeretnék a régi temetőt bekapcsolni a város zöldfelületi rendszerébe.

Tóth Eszter főkertész

„A lakótelepről egészen az SZTK-ig egy szélesebb járdát alakítunk ki, amely az első sírsorok között fog húzódni. Emellett egy közparkot is létrehozunk a Keszi kő környezetében.”

tervezett helyszínrajz

Aki már járt erre, az láthatta, hogy itt egy dupla fasor áll, a Keszi települések nevei vannak beleírva a járda burkolatában. Ezt az útvonalat fogják folytatni. Tervek szerint évelő kiültetések, színes lombú fasor és rózsakert is várja majd a látogatókat.

„Szeretnénk kialakítani egy olyan szabadtéri múzeumot, ahol ennek a területnek az összes történelmi rétege megmutatkozik” – mondta a főkertész.

Szent István király kápolna
Szent István király-kápolna

Az 1800-as években ide temették a városi elöljárókat, későbbi angol lovasokat, itt található a város legrégebbi kápolnája is, ezeket mind meg szeretnék mutatni.

„A sírokat elkezdtük helyreállítani, ezt folytatni fogjuk. A keleti oldalon sokkal nehezebb, mert amikor a vörös csillagot ide felállították, akkor csak bedöntötték a sírokat, és a földfeltöltést csak rápakolták. Ezekkel méltó módon szeretnénk bánni” – ismertette a terveket Tóth Eszter.

Márvány sírok már elő is kerültek a munka kezdetével, és még számos érdekesség is előkerülhet a földmunka közben. Végleges arculatát jövő tavasszal nyeri el a terület.

Előző cikkEgy újabb cuki játszótér – na de hogyan készülnek?
Következő cikkŐsszel a városban – Szavazzon, melyik hely a kedvence ősszel!