Katona András 14 évig élt Angliában, ahol ötcsillagos szállodák éttermeiben és Michelin-csillagos éttermekben csiszolta minél tökéletesebbre szakmai tudását, mint séf. A világ legjobb szakácsaitól tanulhatott, hiszen kipróbálhatta magát Gordon Ramsay és Heston Blumenthal éttermeiben is. A szigetország esőáztatta 14 éve után Dunakeszin talált otthonra, ahol 3 éve működteti SushImádó bisztróját. Tavaly decemberben a bisztró koncepcióját kibővítette és ötvözte a Fusion by Katona András étteremmel. Az új vállalkozásról kérdeztük a világot járt séfet.

Három évvel ezelőtt nyitottátok meg Dunakeszin a SushImádó bisztrót. Sikerült népszerűsíteni az ázsiai ízeket az elmúlt időszakban?

Izgalmas kihívás volt számunkra az elmúlt 3 év, igazán nincs okunk panaszra. Újdonságnak számítottunk, mivel szusi bár vagy ilyen jellegű ázsiai étkező nem volt a környéken. Azt vettük észre, hogy folyamatosan bővült a kiszállítási területünk, szállítottunk Fótra, Gödre, Veresegyházra, Szentendrére. Nagyon jól fogadtak minket, mivel újdonságot hoztunk be, ami iránt volt érdeklődés. A minőséget tartottuk és tartjuk a mai napig is szem előtt, ezt pedig mindig díjazzák a vevőink. Az elmúlt évek alatt jó pár városi rendezvényre is eljutottunk, amelyeken még többen megismerhettek minket.

Katona András tulajdonos, séf Michelin-csillagos éttermekben csiszolta minél tökéletesebbre szakmai tudását

Tavaly decemberben kibővült a SushImádó, nemcsak négyzetméterben, hanem funkcionálisan is. Mesélnél a Fusion by Katona András étterem létrejöttének körülményeiről?

Mindig tudtam, hogy egy olyan tapasztalt szakács, mint én, akinek séfként volt szerencséje Anglia szakmailag legkiemelkedőbb éttermeiben, szállodáiban dolgoznia, annak az az álma, hogy a saját éttermében mutassa meg, hogy milyen ételekben gondolkodik. A párommal már egy ideje kacérkodtunk az ötlettel, hogy ezt miként tudnánk kivitelezni. Akkor vált lehetőség a bővítésre, mikor a mellettünk lévő Norbi update üzlet bezárt. Az elmúlt 3 év alatt már kiépítettük és megalapoztuk a közönségbázisunkat a SushImádóval. Az étterem kialakításával nem változtak a szusi rendeléseink és a kiszállításaink, viszont bővült a koncepció.

Az étteremben nemcsak ázsiai ételeket készítünk, hiszen itt tányérszervizzel és a’ la carte ételekkel is várjuk a vendégeinket, ezt mutatja a névváltoztatás is, a Fusion by Katona András, amely a fúziós konyhára utal.

Hivatalosan december elsején nyitottunk. Az elején keddtől szombatig voltunk nyitva, de ezen változtattunk, most már vasárnap is várjuk a vendégeinket, akik családjaikkal együtt is el tudnak jönni hozzánk hétvégeken. Az a tapasztalatunk, hogy sokan keresik a vasárnapi lehetőséget a családi ebédekre.

Tudjátok, hogy a vendégeitek honnan érkeznek hozzátok? Dunakesziről, Budapestről vagy a környékről?

Eleinte a környékbeli kiszállítások miatt nagyon sokan a környező településekről rendeltek, de most már azt látjuk, hogy Pestről is érkeznek vevők. Vecsésről, Pestről, a XIII. kerületből járnak át rendszeresen. Sok vendég számára érdekes kiruccanás Pestről utazni egy negyedórát, hogy egyenek egy jót.

Nemcsak az ízek, a környezet is magával ragadó

Nagyon különleges, kellemes környezetet párosítottatok az étteremhez. Ez hogyan alakult ki?  

Tóth Angelika professzionális lakberendező, belsőépítész tervezte az étterem designját. Mérvadónak a zöldes, dzsungeles hangulatot választottuk, amit megerősítettünk sok élő növénnyel is annak érdekében, hogy minél otthonosabb hangulatban érezzék magukat a vendégeink. Azt szerettük volna elérni, hogy senki se érezze feszélyezve magát, aki hozzánk érkezik. Az se, aki egyszerűbb, sportosabb öltözetben látogat meg minket, illetve azok a vendégek sem, akik szeretnek kicsit kiöltözni, ha étterembe mennek. A falak színei a kiegészítőkkel nagyon jól harmonizálnak.  Angelika látványterve nekünk nagyon tetszett, aminek legalább a 90 %-a meg is valósult. Nagyon örülünk ennek az otthonos, szép belső térnek.

Gyönyörű enteriőr várja a vendégeket

Mi az eddigi tapasztalatotok, az étterem vendégei milyen arányban fogyasztják az ázsiai ételeket, a szusit vagy inkább az a’ la carte-ot?

Az a jó, hogy fel tudjuk kelteni az érdeklődését azoknak a vendégeknek is, akik „csak” szusiért jönnek be hozzánk, de sok vendégünket épp az a’ la carte ételek elérhetősége csábít ide. Körülbelül fele-fele arányban kérik az ázsiai és az a’ la carte ételeket. Úgy tűnik, hogy jó ötlet volt ez a két különböző irány. A desszertjeinknek nagyon nagy sikere van, ezeket természetesen házilag készítjük. A gyermekmenünket is kedvelik a családok.

Alkalmi eseményektől a családi rendezvényekig

Szerveztek különféle eseményeket, tematikus esteket is az étteremben? 

Húsz fő befogadására alkalmas az étterem, ami nem túl nagy, viszont arra megfelelő, hogy kisebb családi rendezvényekre, születésnapra, vagy akár tárgyalásra is kibéreljék. Az ételrepertoárunk azt is lehetővé teszi, hogy bármilyen más ételt is lehet kérni egy eseményre, ami eltér az étlaptól.  Erre is nyitottak vagyunk. Kéthetente vagy havonta egyszer alkalmi eseményeket rendezünk péntekenként, vagy hétvégén exkluzívabb vacsoraestet találunk ki, amelyeknek a  menüi 4-5 fogásosak. Ezek leginkább fine dining estek, ahol művészi színvonalon igyekszünk a tudásunkat megmutatni. Amennyiben fix menüs vacsoraestet szervezünk, ahhoz egy tematikát társítunk. Ilyennel vártuk a vendégeinket például anyák napján vagy Valentin-napon.

Próbálunk érdekes eseményeket kitalálni, hogy a helyi lakosoknak ne kelljen egy fővárosi étterembe elmenniük, hanem itt helyben, Dunakeszin is tudjanak minőségi, kiváló ételeket fogyasztani.

Borvacsoráink is sikeresek, jó látni, hogy hétvégén sokan minket választanak.

Mi lesz a következő eseményetek?

Következő eseményünk május 10-én, pénteken lesz, a mediterrán estünk. Ezen az esten a halakra irányítjuk a vendégeink figyelmét, utána két héttel később pedig Wellington-estet szervezünk. Ballagásra is jelentkeztek már be hozzánk, mint kisebb családi rendezvényre. 12 főtől már szívesen rendezünk zártkörű eseményeket. 

Nemzetközi sztárhelyek színvonalát nyújta az étterem

Hamarosan egy terasszal egészül ki az étterem

Elégedett vagy a kibővült vállalkozásotokkal?

Egy séfnek az a legnagyobb lehetőség, ha a saját éttermét vezeti, ahol a saját ételeit készítheti el. Azt gondolom, hogy jókor, jó helyen nyitottuk mind a SushImádót, mind az éttermet. Nagyon elégedett vagyok azzal, amit elértünk. Hamarosan megnyitunk egy kisebb teraszt is, amit bizonyára kedvelni fognak a vendégeink. Természetesen a legnagyobb álmom, hogy egy Michelin Guide-ba is bekerüljünk, de ahhoz még fejlődnünk kell. Viszont úgy érzem, hogy nagyon jó úton vagyunk ahhoz, hogy egy minőségi étteremkalauzban, ajánlásban olvassanak rólunk. A Dunakanyar kapujában vagyunk. Dunakeszi egy olyan hely, ahol szívesen megállnak az emberek, mielőtt bemennek a fővárosba. A hely kialakításával tökéletesen elégedett vagyok, szeretik a vendégeink.

Azt gondolom, hogy a környék is megérdemel egy ilyen karakterű éttermet. Egy több mint 40 ezer lakosú városnak kell, hogy legyen egy ilyen típusú étterme. Nagyon megszerettük a várost, 5 éve már, hogy itt élünk.

A minőség az, amivel elvarázsolják a vendégeket

Angliában a legismertebb séfeknek dolgoztál, egy pillanatra sem bántad meg hogy elhagytátok a szigetországot? A külföldön szerzet tapasztalataidat tudod itthon hasznosítani?

Nem bántuk meg, hogy hazaköltöztünk. Lehet, hogy szakmailag nagyobb kihívás lett volna, ha kint maradunk, de meghoztuk a döntést a hazajövetel mellett, mivel a családtervezés volt az elsődleges célunk. Azóta pedig már bővült a családunk. Úgy érzem, hogy nagyon jól tudom hasznosítani, amit külföldön tanultam, és most a saját konyhámban tudok támaszkodni erre a szakmai tapasztalatra. Ugyanúgy szuvidolunk, mint a legjobb külföldi étteremben, és ugyanúgy tudunk érdekes, kihívásokkal teli menüt megalkotni. A kinti tapasztalataim arra épültek, hogy jó alapanyagból, frissen kell készíteni minőségi ételt. A minőség az, amivel a vendégeinket el tudjuk varázsolni, ez a legjobb befektetés.  A vacsoraesteken is tudok olyan különleges fogásokat, nüanszokat mutatni, amire többen rácsodálkoznak, hogy ilyet még nem láttak, nem kóstoltak.  Az étteremben a vendéglátás nálunk azt jelenti, hogy vendégül látjuk a klienseinket. A megtervezett designnal is azt akartuk elérni, hogy vendégeink azt érezzék, hogy egy különleges helyre érkeznek.

Előző cikkA Testnevelési Egyetemen foglalkoznak a Dunakeszi Sportmodellel
Következő cikkInspiráló nők a Gourmet országkóstolóján