Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester egyik szerelemprojektje a városi ökoudvar. Megkeresésünkre elmondta: „Amikor évekkel ezelőtt megírtam az ökoudvarról szóló előterjesztést, nem gondoltam volna, hogy a létesítmény nem csak a dunakesziek hulladékkezelését fogja megkönnyíteni, hanem egyfajta ‘edukációs központ’ is lesz.

Az alpolgármester ugyanis már a sokadik óvodás csoportot kalauzolta végig a telepen.

„A dunakeszi óvodapedagógusok kiemelkedő szakmai munkáját mutatja, hogy nagyon felkészültek voltak a gyerekek. Csillogó szemmel figyelték, ahogy bemutatom számukra az udvart. Érdekes és tanulságos kérdéseket tettek fel a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasználatról, az újrahasznosításról és a környezetvédelemről. Jó volt hallani, hogy otthon is egyre több figyelmet fordítanak erre a családok, több gyerek is járt már a városi köztisztasági napon” – mesélte Nyíri Márton.

Az óvodások újrahasznosítható hulladékot hoztak magukkal, hogy kipróbálhassák az egyes leadóhelyeket

A kísérő óvónők gondot fordítottak arra is, hogy a csoport ne jöjjön üres kézzel. Különböző hulladékfajtákat is hoztak magukkal, amelyeknek külön-külön megkerestük a helyét a frakciók között – mesélte az alpolgármester.

Mi a tapasztalat, mennyire használják a dunakesziek az ökoudvart?

Az ökoudvar nagyon népszerű. Amikor néhány évvel ezelőtt megvalósítottuk, még havonta egyszer ürítettük a konténereket. Most már szinte hetente történik a leürítés, az elszállítás:

ez azt jelenti, hogy a dunakesziek rendszeresen és tudatosan használják.

Van erre vonatkozó adatuk, hogy évente mennyi hulladékot ad itt le a lakosság?

Igen, minden évben megkapom ezeket az üzemeltető Közüzemi Kft-től. Csak néhány példát mondanék: festékmaradványok 15.000 kg, szárazelem 610 kg, elektronikai hulladék 45.000 kg, csomagolási hungarocell 2200 kg, veszélyes hulladék több mint 20.000 kg, étolaj közel 1700 kg, gumiabroncs 30.000 kg. Ezek a 2022-es adatok, és erős tippem van arra, hogy ezek a számok 2023-ban tovább nőnek. Látni kell, hogy azok a dunakesziek, akik itt adják le ezeket a hulladékfajtákat, nagyon jót tesznek: innen ugyanis vagy újrahasznosításra, vagy ártalmatlanításra kerülnek ezek a hulladékfajták. Amíg nem volt ökoudvar, addig ezen hulladékok jelentős része közterületeken, zöldterületeken kötött ki. Köszönjük a lakosság együttműködését, lelkes hozzáállását, mert minden egyes kiló ökoudvarba beszállított hulladékkal a környezetet kíméljük.

Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester mutatja be az óvodásoknak az ökoudvart

Hasznos információk az ökoudvarról

Nyitva tartás:

  • Csütörtök: 12:00 – 18:00
  • Szombat: 08:00 – 14:00
  • Hétfő-Kedd-Szerda-Péntek-Vasárnap: ZÁRVA!

Hulladékátvétel feltételei:

A speciális lakossági hulladékgyűjtő pont szolgáltatásait kizárólag dunakeszi lakos, vagy Dunakeszi területén ingatlannal rendelkező magánszemély veheti igénybe. Hulladék beszállításakor az ügyfél köteles a lakcímkártyáját és az utolsó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási számla kiegyenlítését igazoló csekkszelvényt vagy átutalásról szóló igazolást a hulladék átvevőjének bemutatni. Az adott címen állandó lakhellyel bejelentett, lakcímigazolvánnyal igazolt bármely családtag, hozzátartozó jogosult beszállítani. A mennyiségi kvóták a háztartásra vonatkoznak.

A beszállításhoz kapcsolódóan számítógépes nyilvántartási rendszerben rögzítésre kerülnek a az alábbi adatok:

  • a beszállításra jogosult neve, címe
  • a beszállító neve, címe
  • a beszállított hulladék fajtája és mennyisége
Az itt felsorolt hulladékok adhatók le a telephelyen

Figyelem! Ide kattintva elérheti a naptárat, ahol időpntot foglalhat a gyűjtőpontba való behajtáshoz. Az időpont regisztrációval rendelkező lakosokat soron kívül fogadja a gyűjtőpont. Ehhez az kell, hogy hozza magával az időpontot visszaigazoló e-mail-üzenetet digitális vagy nyomtatott formában.

Előző cikkZöldhulladék kisokos
Következő cikkEzeket a konkrét intézkedéseket ígérik a közétkeztetésben