Dr. Kohári György, aki 2015 január óta praktizál háziorvosként Dunakeszin, új rovatként különböző betegséggel, életmóddal, egészségmegőrzéssel kapcsolatos témákkal jelentkezik oldalunkon. Legutóbbi cikkének folytatásaként ezúttal a felső légúti fertőzésekről mesél.

torokgyulladas

A torokgyulladás, mandulagyulladás nevéből is adott, hogy a fő tünet a torok, illetve a nyelés fájdalmassága. Kísérheti láz, nátha, köhögés vagy könnyezés is, melyeken a tüneti kezelés segít, például a langyos tea, sok folyadék, torokfertőtlenítő, orrcsepp és az ágynyugalom. Láz, rossz közérzet esetén a gyógyszertárakban kapható forró italporok, lázcsillapítók is segíthetnek. A panaszok egy része egyébként a torok kiszáradásából származik, így a rágózás és a fogmosás során a nyelv súrolása is segíthet.

A torokgyulladás időnként a mandulákra is átterjed. Esetenként jelentkezhetnek gennytüszők is, vagy például a mononukleózist okozó vírus által okozott gyulladásra a lepedékes, de nem tüszős mandulák jellemzők.  Tekintettel arra, hogy ezt a betegséget is vírusok okozzák, az antibiotikum nem hatásos, sőt esetleg káros is lehet.

Nem megfelelő kezelés esetén, vagy ha semmibe vesszük a tüneteket és megpróbáljuk „lábon kihordani” a betegséget, szövődmények léphetnek fel. A felső légúti gyulladás akár tovább is terjedhet, amikor néhány napnyi betegség után javulás, majd ismételt állapotromlás következik.

A nátha kialakulása során arc- és fültáji fájdalom, nyomásérzés, illetve a fül esetében halláscsökkenés is felléphet. Később a panaszok fokozódnak, és láz, esetleg fülfolyás is felléphet. Ilyenkor ugyan szükség van antibiotikus kezelésre, de ugyanannyira fontos az orrcseppek használata, hiszen azok kinyitják a beduzzadt nyílásokat, és a lokális melegítésre is infralámpával, meleg sóval.

Látható, hogy az egyszerű felső légúti fertőzés is válhat összetett betegséggé, ezért ha pár nap alatt sincs javulás, vagy nagyon rossz a beteg állapota, akkor fontos, hogy orvos is lássa a beteget, és döntsön a további teendőkről.

Dr. Kohári György

XV. Háziorvosi körzet

Dunakeszi, Tábor út 56.

haziorvosdunakeszi@freemail.hu

27/391-487

Rendelési idő:

H, Sz: 14.00-18.00

K, CS:  8.00-12.00

Péntek:

Páratlan hó:14.00-18.00

Páros hó: 8.00-12.00

Előző cikkÍgy fejlesztené a közlekedési infrastruktúrát az önkormányzat
Következő cikkÁtalakul Dunakeszi egészségügyi, szociális, gyermekjóléti és köznevelési rendszere