A Város Tortája címért egy klasszikus kis családi vállalkozás is ringbe száll, melyet egy testvérpár üzemeltet. A két fiatalember között olyan erős a harmónia, hogy fontosnak tartották: ne csupán az egyikük nyilatkozzon, hanem felváltva válaszoljanak a Dunakeszi Post kérdéseire.

a porta

Öt Dunakeszin működő cukrászda száll versenybe a Város Tortája címért, hogy efféle módon is megemlékezzünk arról az apropóról, miszerint idén 40 éve lesz, hogy várossá nyilvánították a települést. A Dunakeszi Post pedig úgy döntött, hogy bemutatja azokat a cukrászdákat, melyek elindulnak a versenyen. Tehát kérdezz-felelek, részlehajlás nélkül, immár harmadjára, ezúttal a Kun Cukrászműhellyel ismerkedhetnek meg, mely a Fő út 106-os szám alatt üzemel. A két tulajdonos, Kun Péter és Kun Miklós felváltva válaszoltak a kérdéseinkre.

A cukrász testvérpár: Kun Miklós és Kun Péter mindig együtt nyilatkozik
A cukrász testvérpár: Kun Miklós és Kun Péter mindig együtt nyilatkozik

Mióta létezik a cukrászda?

Kun Péter: 2015 júniusában nyitottuk meg a KUN Cukrászműhelyt, ám három év kemény munka előzte meg a nyitást.

Honnan jön az ötlet, hogy cukrászdát nyissanak?

Kun Péter: Fiatal korunktól kezdve a vendéglátásban dolgozunk, ám annak ellenére, hogy mind a ketten cukrászok vagyunk csak 2012-ben fogant meg a gondolat, hogy cukrászdát nyissunk. A család minden tagja teljes egyetértésben támogatott a döntésünkben.

üzlethelység

Kik dolgoznak és hányan a cukrászdában? Családi vállalkozás, avagy mi alapján választották ki a munkatársakat?

Kun Miklós: Mi visszük a cukrászüzemet, az élettársaink pedig a termékek eladását követik nyomon, nemritkán ők vannak a pultban is, így ez teljes mértékben, a klasszikus értelemben vett családi vállalkozás. Mindemellett közel 10 fő dolgozik a cukrászdánkban. Fontos számunkra, hogy a cukrászaink, kollégáink kimagasló színvonalú szakmai tudással rendelkezzenek, így ilyen szempontok szerint választottuk őket.

Miért pont Dunakeszin nyitották az üzletet? Van valamiféle kötődésük? Mi volt Dunakeszi fő vonzereje?

Kun Péter: Születésünk óta Dunakeszin élünk, itt nőttünk fel, családunk is dunakeszi kötődésű, így egyértelmű volt számunkra, hogy itt valósítjuk meg az elképzeléseinket.

Az első időszakra miként emlékeznek vissza? Nehéz volt az indulás? Hol tart a vállalkozásuk most?

Kun Péter: Sokkal nehezebb volt az indulás, mint azt gondoltuk, de a rengeteg munka meghozta gyümölcsét, várakozásainkon felül teljesített cukrászdánk. Az első pár hónapban szinte összefolytak a nappalok, az éjszakák, a hétköznapok és a hétvégék. Reméljük, hogy ahol most tartunk az csak a kezdet.

üzem

Mi a fő vonzereje az önök üzletének? Mitől másabb, mint más cukrászdák?

Kun Miklós: Egy olyan cukrászdát álmodtunk meg, mely kivételes tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen például a saját termelőüzemünk. Manapság a legtöbb cukrászda inkább viszonteladó, ritka az olyan egység, ahol helyben készülnek a cukrásztermékek. Mivel mi magunk is édesapák vagyunk, fontosak számunkra a gyermekes családok. A terület nagyságát kihasználva létrehoztunk egy játszóteret is. Ami még fontos vonzerőnk, hogy a kiváló minőség a megfizethető árral párosul. De hadd említsem meg a mottónkat, amit olyannyira fontosnak tartunk, hogy még a bolt oldalára is kiírtunk egy táblára: „Egy hely, ahol nassolhat a család. Ahol a fagyi finom, a süti friss és a jó kávé alapkövetelmény. Ahol a gyerekek is feltalálják magukat. Beltéren, teraszon, télen, nyáron, kényelmesen. Minden friss és helyben készül. Pont ilyen a Kun Cukrászműhely, amit a 2 testvér megálmodott. Családi vállalkozás nektek, édesszájúaknak” – ez a mi üzletfilozófiánk.

játszó

Önöknek mi a legkedvesebb süteménye? Ez kapható önöknél?

Kun Miklós: Nehéz lenne felsorolni, hiszen a családból mindenkinek más a kedvence, így hosszú lenne a lista. Azonban egy biztos: csak olyan terméket kínálunk eladásra, amit mi magunk is szeretünk, szívesen fogyasztunk.

Egyáltalán a cukrász lehet-e édesszájú? Vagy csak az lehet jó cukrász, cukrászdatulajdonos?

Kun Péter: Mindenképp kell a sütemények, édességek iránti vonzalom, e nélkül nem lehet finom sütit készíteni.

Mi volt a legfinomabb sütemény, amit valaha ettek?

Kun Miklós: Ha legfinomabb nem is, de mindkettőnk számára meghatározóak voltak gyermekkorunk Balatonon töltött nyarai, Fonyódligeten, az Osváth Cukrászdát nagyon szerettük. Alapjába véve saját ízvilágunknak megfelelően készítjük süteményeinket, így gyakorlatilag a saját termékeink ízlenek a legjobban.

krémes

Mi alapján állítják össze a kínálatot?

Kun Péter: A kínálatunknak van egy gerince, mely állandó, ezt szoktuk kiegészíteni szezonális süteményekkel, új kreációkkal, valamint a vendégek által hiányolt termékekkel.

Milyen alapanyagokból készülnek a sütemények? Van-e valami koncepció?

Kun Miklós: A cukrászműhelyünkben kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból, kézműves technológiával készítjük süteményeinket.

Vannak-e új célok, célkitűzések a vállalkozás kapcsán akár rövid, akár hosszútávon?

Kun Miklós: Folyamatosan azon dolgozunk, hogy megfeleljünk vendégeiknek illetve saját magunknak is, de ezt csak a magas színvonal szinten tartásával lehet elérni.

epres csoda

Hogyan készülnek a Város Tortája megmérettetésre? Miből merítik az inspirációt?

Kun Péter: Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Dunakeszi 40. jubileumi évfordulója alkalmából rendezett „Dunakeszi Város Tortája” verseny kapcsán elkészíthetjük az általunk megálmodott tortát. A végleges ízt és küllemet rengeteg kísérletezés előzte meg. A szakmában szerzett tapasztalatok inspiráltak bennünket.

Új kreáció lesz-e a születő alkotás, vagy egy régi újragondolása?

Kun Miklós: Teljesen új alkotást készítettünk, külön erre az ünnepi alkalomra találtunk ki egy tortát.

Milyen ízélményre lehet számítani? Milyen alapanyagokban gondolkodnak?

Kun Miklós: Fontos szempont volt számunkra, hogy az ízélmény inkább közkedvelt, klasszikus ízvilág legyen, sem, mint szélsőséges. Jelen tortánál is magas minőségű alapanyagokkal dolgoztunk, de ennél többet nem szeretnénk most elárulni. Nagy izgalommal várjuk a verseny napját.

Vizuálisan mire törekednek majd?

Kun Péter: Vizuálisan a harmóniára, a letisztult, de elegáns, innovatív külsőre törekedtünk.

torta

Mi a legkedvesebb élményük a cukrász pályafutásuk alatt? Mi volt a legnagyobb sikerélményük?

Kun Miklós: Nagyon sok kedves élményünk van, nem tudnánk csak egyet kiemelni. De elmondhatjuk, számunkra a legfontosabb az elégedett, visszatérő vendég. Ez minden nap sikerélménnyel tölt el bennünket, hiszen egyértelművé teszi: sokak számára örömet, jó érzést jelent az, amin nap mint nap munkálkodunk.

Előző cikkRagadd meg a mikrofont, és legyél sztár!
Következő cikkA paleo a titka az édes, de nem bűnös sütinek