Városunkban Dobos Gábor nevét szinte minden gyerek ismeri, következetességéről rengeteg történetet lehet hallani. Elismert és kedvelt dzsúdóedző. Sok gyermeknek mutatott már helyes utat és a szülők hálásak munkájáért. Vele beszélgettünk Dunakesziről.

Gábor meséljen olvasóinknak, mi az, ami motiválja önt a munkájában?

A dzsúdó több, mint sportág, ez életforma. Önbizalmat ad és az irányítás képességét fejleszti. Életünk során millió döntést kell meghoznunk nap, mint nap, ehhez pedig bíznunk kell magunkban. Az egyesület négy alappillére: az alázat, a becsület, a kitartás, és a tisztelet. Ezek az elvek vezetnek, ezek szerint élek és oktatok, mert a dzsúdó nem csak a test edzését szolgálja, hanem az életre is felkészít. Megtanítja, hogyan kezeljük a nehézségeket.

Ezek alapján milyennek látja Dunakeszit?

4 évvel ezelőtt, személyesen Dióssi Csaba polgármester úr kért fel, hogy a Dunakeszi Sport Modell keretein belül, a város több iskolájában kezdjem el oktatni a dzsúdó. Óriási megtiszteltetésnek éreztem. Polgármester úr és az idősebb fia korábban a tanítványom volt, így tökéletesen tudta, hogy milyen jellegű oktatást fognak kapni Dunakeszi kisdiákjai. A küzdősportok bekerülése a kerettantervbe sok szempontból nagyon hasznos. A keleti filozófiában a hagyományok tisztelete és megőrzése az alap. A város életében is azt látom, hogy erre nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen rendkívül fontos visszatérni és ápolni értékeinket, továbbadni a jövő generációjának, hogy egy egészséges lelkületű, jobb világot teremthessünk. Évek óta, városi szinten kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek sport általi nevelésére, hiszen mint tudjuk, a sport nem csak az izomzatunkra és az állóképességünkre van jó hatással, hanem nagyon fontos jellemformáló eszköz is.

5 gyermeke van, édesapaként mit gondol a városunkról?

A gyermekek hamar felnőnek és elkezdik bontogatni szárnyaikat. Számomra nagy büszkeség, hogy a régi, alvó kisvárosból, a lehetőségek nagyvárosa lettünk, mégis meg tudtuk őrizni a városunkra mindig is jellemző család centrikusságát. Közel van Pest, mégis sok a helyi sportolási és szórakozási lehetőség, szeretem Dunakeszit.

Apaként örülnék, ha több helyen lenne térfigyelőkamera. Bár tudom, hogy Dunakeszin kiemelkedően jó a közbiztonság, mégis jobb lenne, ha a lakótelepen, a Kőrösi park környékén is lenne megfigyelő kamera. Ahogy jobb az idő, a fiatalok egyre több időt töltenek kint, összeverődnek, bandáznak és hangoskodnak az éjszakába nyúlva. Egy időnként megjelenő rendőrautónak komoly visszatartó ereje lenne.

Gyermekekkel foglalkozó, felelős nevelőként, hogy látja, mivel lehetne még javítani a városi lehetőségeket?

A Dunakeszi Sport Modell országos szinten egyedülálló program és nagy sikerrel működik már 4 éve, és még sok lehetőség lenne tovább fejleszteni, kibővíteni. Az én legnagyobb problémám az, hogy olyan nagy a lakossági  igény, hogy egyedül lassan kevés leszek, illetve nagy szükség lenne arra, hogy az egyesületünknek legyen egy helye egy sportcsarnokban vagy egy új iskolai tornacsarnokban. Jó lenne, ha nem csak iskolai tornatermekben taníthatnék, ahol a befogadóképesség miatt sokaknak kell nemet mondanom.

[message_box title=”” color=”blue”]

Dióssi Csabát kérdezem. Polgármester úr, tudjuk, hogy ön aktív sportember és Dunakeszi a sportok városa. Hogyan tovább Dunakeszi Sport Modell?

Városunkban mindig is aktív sportélet volt, számos sportos tematikájú rendezvényt szervezünk. Fontos célkitűzésünk, hogy egyre több gyermekkel ismertessük és szerettessük meg a sportot, hiszen sokakkal együtt magam is azt vallom, hogy a sport formálja a jellemet, edzi a testet, erősíti a mentális állóképességet. Az egészséges életmódra nevelést már érdemes gyermekkorban elkezdeni. Rendszeresen kapom a visszajelzést a szülőktől, hogy a Dunakeszi Sport Modell 4 évvel ezelőtt egy fontos kezdemény volt, a helyi lakosság igényére reagáltunk akkor is, most is, tehát folytatjuk!

Büszkeséggel tölt el, hogy a Testnevelési Főiskolán is bemutatták. A programnak köszönhetően a gyermekeket eredményesen tereljük az intézményesített sport felé. Az óvodások és az általános iskolák alsó évfolyamainak tanulói évente váltakozva, összesen 7 különböző sportággal ismerkednek meg. Szakértő edzők vezetésével heti rendszerességgel, a tanrendbe beépítve szervezünk foglalkozásokat a lelkes kis résztvevőknek.

Önkormányzatunk kiemelt céljai közé tartozik, hogy a város lakosságának elérhető közelségben minél több sportolási lehetőséget biztosítsunk. A mi fejlesztési irányunk egyértelmű: Dunakeszi olyan város legyen, ahová szép, tiszta és biztonságos környezetbe érkezhetnek haza az itt lakók, és ahol örömmel töltik el a szabadidejüket is.

Meg tudja-e erősíteni Polgármester úr, hogy újabb uszoda és tornacsarnok épül Dunakeszin? Ha igen, mikor?

Tudjuk, hogy a nagy sportolási igény és a magas létszámok miatt, főleg a téli időszakban jelenik meg az egyre növekvő helyigény. Ennek megoldása érdekében, az idei évben elkezdődik a Magyarság Sportpályán egy sportcsarnok, a Fóti úti sporttelepen egy edzőcsarnok építése, továbbá a nyár folyamán teljesen felújítjuk a Harcművészeti Központot.

Mostanra elkészült az új középiskolai koncepció, ami tartalmaz egy kéttannyelvű gimnáziumot és egy szakgimnáziumot informatikai, gazdasági és műszaki területeken történő képzésekkel. Hosszútávú terveinkben valóban szerepel két új tornacsarnok és egy új uszoda építése is, ami további lehetőségeket biztosít nem csak a Dunakeszi Sport Modell bővítésére, hanem a lakosság igények kielégítésére is. Terveinket, a miniszterelnök úr támogatásra méltónak találta, a nyár folyamán kormány elé kerül a koncepció megvalósulását támogató határozat.

Mit gondol a felvetett térfigyelő kamerák bővítéséről és a város jelenlegi közbiztonságáról?

Dobos Gábor tizennyolc évig az Országos Rendőr-főkapitányság Köztársasági Őrezredénél, Sólyom László köztársasági elnök biztonsági testőrcsapatában szolgált, észrevételét szakmai tapasztalata miatt is érdemes megfontolni.

Büszke vagyok rá, hogy Dunakeszi az egyik legbiztonságosabb város az országban, annak ellenére, hogy természetesen itt is előfordulnak szabálysértések, olykor bűncselekmények. Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően azonban a bűncselekmények száma a felére csökkent. A lakosság biztonságérzetének megerősítése érdekében, a Dunakeszi Rendőrkapitánysággal együttműködve, Önkormányzatunk hetente nyilvánosságra hozza az adott időszak közbiztonsági ügyeit, amit honlapunkon folyamatosan nyomon követhetnek. Minden rendőrségi szolgálatban három járőr mozog városunk közterületein, ez 24 órás, demonstratív rendőri jelenlét. Ennek is köszönhető, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények száma ötödik éve folyamatosan csökken.

Az itt élők igényeire reagálva és lakosaink nyugalmát szem előtt tartva fontos megjegyezni, hogy városszerte közterületi térfigyelő rendszer működik, amely jelenleg 126 db kamerából áll. Az idei évben további 30 térfigyelő kamerával bővítjük a rendszert és jövőbeli terveinkben is szerepel a további bővítés.

A közbiztonsági mutatók mellett más, Dunakeszit érintő népesedési mutatók is napvilágot láttak mostanában. Tud erről?

Igen, a jövőnket erőteljesen meghatározó folyamat népesedési mutatóiról van itt szó. Eszerint Dunakeszi egyike annak az 5 járásnak, amelyben többen születnek, mint amennyien meghalnak. Középtávon Dunakeszi maradhat az egyetlen, ahol a születések kontra halálozások tekintetében alapvetően pozitív demográfiai folyamatok érvényesülhetnek. Ez számomra egyet jelent: fenntartható fejlődési pályán vagyunk. Vagyis azok a fejlesztési tervek és lehetőségek, amelyek jelenleg is az asztalomon vannak, fontos és indokolt fejlesztések hiszen láthatóan lesz rá kereslet hosszútávon is.

[/message_box]

Előző cikkIsmét komoly változás a vonat menetrendben
Következő cikkA véres évszázad áldozatai – Teljes lett a Dunakeszi Emlékpont