Teljessé vált a Dunakeszi Emlékpont. Immáron emléktáblán olvasható annak 250 embernek a neve, akik a II. világháborúban vesztették életüket. Korábban az I. világháborúban elesettek és az 1956-is forradalomban meghalt hősöknek állítottak itt emléket.

A II. világháborúban meghalt dunakeszi és alagi áldozatoknak állítottak emléket a Dunakeszi Emlékpontnál. Ezzel teljessé vált az emlékmű, amely a XX. századi borzalmakban elhunyt dunakeszieknek és alagiaknak állít emléket.

A XX. században sokat szenvedett Európa, Magyarország és Dunakeszi is – mondta beszédében Dióssi Csaba. A polgármester szerint a múlt századra jellemző volt, hogy olyan új társadalmi kísérletek jelentek meg, amelyek csak szenvedést és feleslegesen kiontott életeket hoztak. Legyen szó vörös- és fehérterrorról, holokausztról, vagy 1956-os megtorlásról. Remélhetőleg a XXI. században ilyen nem történik, megtanultuk, hogy fegyverrel nem szabad érvényt szerezni akaratunknak, azért is fontos emlékezni az áldozatokra – zárta szavait Dióssi Csaba.

Az ünnepségen beszélt dr. Kerekes Dóra történész is. Szavaiból kiderült, hogy a településeken, Alagon és Dunakeszin, 181 zsidó élt, akik közül 81-en pusztítottak el a holokauszt során miközben többen mentették őket, de volt olyan is, aki feljelentette izraelita befogadószüleit. A katonák közül 105-en haltak meg, a civil áldozatok közül pedig 64-et tudtak azonosítani. A II. világháború 20 napig tartott a két faluban.