Gyönyörű időben rendezték meg a 2023. évi Téli MondoCont. A jó hangulatú eseményen az egyik szervezővel, a Nagyszínpad műsorvezetőjével, Németh Dáviddal beszélgettünk.

Németh Dávid szervező

Hányadik MondoCon a mostani?

Hú, hát én 2016 óta vagyok itt, ez a nagyon sokadik MondoConom, de különben 2009 óta rendezik meg Budapesten. Először még nem a Hungexpo területén, de hosszú évek óta most már itt van. Az elmúlt években a járvány miatt a téli események elmaradtak, de ez most visszatért. Hogy a kérdésre válaszoljak, ha évi négy alkalommal számolunk – bár nem tudom eleinte egy évadban hány volt -, már közel járhatunk az ötvenedikhez.

Az idő szép és rengetegen jöttek, gondolom elégedettek vagytok?

Hála Istennek, nagy az érdeklődés, és mi is igyekeztünk ebbe az egy napba is a legtöbb olyan programot besűríteni, amiről tudjuk, hogy szeretik az emberek. Természetesen most is vannak kiállítások, vásárok, a különböző gamer színpadok, a társasjátékok, az asztali szerepjáték, tehát rengeteg olyan minden, ami állandóan itt szokott lenni a MondoCon mind a két napján. A nagyszínpadra is olyan programokat hoztunk, amiket gyakorlatilag nem lehet kihagyni. Ilyen a cosplay verseny, a gála, a különböző beszélgetések és a bemutatók. 

Már sokszor jártam a fesztiválon, szerencsére minden alkalommal új jelmezek, maszkok vannak a résztvevőkön. Nagyon kreatívak, te is úgy látod?

Az az igazság, hogy a közönség folyamatosan nő, egyre szélesebb körű az érdeklődés. Akik ide járnak, azok szeretik a japán animét, szeretnek beöltözni, imádják a cosplay-t. De rengeteg minden van, ami miatt érdeklődnek a rendezvény iránt.

Fel tudnál sorolni pár “célcsoportot”?

Sorozatrajongók, sci-fi-rajongók, fantasyfilmeket, könyveket szeretők. Egyre több a K-pop rajongó, népszerű a japán zene, a videójátékok, a különböző kézműves foglalkozások, a társasjátékok, a szerepjátékok. Ahogy a közösség változik, alakul, úgy próbáljuk mi is szélesíteni a kínálatot. Népszerűek a japán és az ázsiai ételek. Vannak olyan édességek, amiket nem lehet nálunk más alkalommal vásárolni, csak itt. Ezek után is nagy az érdeklődés.

Úgy vettem észre, hogy a résztvevők kora is egyre változatosabb.

Nagyon széles a korosztály, mindig jönnek új fiatalok, de azok közül, akik régen szerették, nagyon sokan a mai napig megmaradtak rajongónak. Még ha nincs is annyi idejük rá, de évente legalább egy alkalommal eljönnek. Sokan már a gyerekeikkel jönnek, és együtt élik át az élményeket. Minden korosztály megtalálható – vannak idősebbek is, akik tudnak a rendezvényről, és eljönnek, mert itt élhetnek a szenvedélyüknek. Ami szerintem ebben fontos, és amiért én is szeretem, hogy itt tényleg egy nyitott, befogadó közösség van. Ha valaki idejön és nem feltétlenül a fiatalabb korosztályhoz tartozik, akkor is befogadják,élvezni tudja az egész napot.

Mikor lesz a következő MondoCon?

A tavaszi április 29-30-án ugyanitt lesz a Hungexpon.

Előző cikkKőhalmi Zoltán eltitkolt igazsága
Következő cikkNemzetközi siker részese a VSD kiváló tollaslabdázója, Szabolcs Márton