Dunakeszi újra megméretteti virágait, fáit. 1994 óta rendezik meg a Virágos Magyarországért versenyeket. Dunakeszi utoljára 2 éve vett ezen részt. Az idei nevezésről, célokról és a koncepcióról Tóth Eszter főkertész mondta el a részleteket, de szó lesz az embereknek adott fákról is.

A versenyen fontos a település virágállománya, zöldfelület kezelése, nézik azt, hogy mennyire “fenntartható” egy település, mennyire innovatív a zöldfelület-fenntartásban – sorolta a szempontokat a Postnak Tóth Eszter. Bármilyen meglepő, de az új technológiák alkalmazása is az egyik fontos elem, például, hogy általuk mennyire fenntarthatóak a virágágyások, mennyire vannak többségben az évelők az egynyári virágokkal szemben.

Tóth Eszter

Dunakeszi egyébként a 30 ezer embernél népesebb városok kategóriájában indult. Itt együtt versenyez Székesfehérvárral, Győrrel vagy a régióból Cegléddel, de budapesti kerületekkel is.

Számtalan díjat osztanak ki, de az egyik legizgalmasabb a faápolóknak járó különdíj, de van a főkertészeknek is. A nyertesek nem pénzjutalmat kapnak, hanem valamilyen szolgáltatást, hirdetési felületet. Aki megnyeri a fődíjat, indulhat a Legvirágosabb Európai Város címért.

Tóth Eszter beszélt a versenytől független városi 1000 fa akcióról is. Biztosította a dunakeszieket arról, hogy a következő két évben folytatni fogják, de utána a helyhiány miatt, hiszen például meglesznek a bevezető fasorok a városba, lehet, hogy csökkentik a fák számát. Mindenesetre ennek a programnak komoly költségei vannak, hiszen a fákat permetezni, locsolni, gondozni kell.

Kértünk felvilágosítást az emberek által igényelt fákról is. Tóth Eszter sajnálattal állapította meg, hogy volt olyan, aki rendelt fát, de aztán nem gondozta. Ahogy fogalmaz: eddig csak felszólításokat küldtünk ki,

de idén valószínű már lesz felelősségre vonás is,

például ahol az öntözés vagy ápolás hiánya miatt pusztult ki a fa. Aki ugyanis igényelt ilyen növényt, az vállalta annak gondozását is. Ha messzebbről nézzük, azt ígérte, tesz valamit a városért, de ezt elmulasztotta. Ez akár 30 ezer forintjába is kerülhet.

Előző cikkVan egy hírünk a Fóti útról, amelynek örülni fog
Következő cikkProvokáló helyen biciklizett valaki a Megyeri hídon