A Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola idén júniusban búcsúztatta az első végzős évfolyamát. „Beérett az első gyümölcs” – fogalmazott Tóth Tamás, a Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki nyilatkozott portálunknak a végzősök ballagása kapcsán.

Milyen érzés, hogy a tagozat első évfolyama idén elballagott?

A nyolc évvel ezelőtt elültetett fának az első gyümölcsei értek be most, és ez egy kimondhatatlanul jó érzés. Kettős öröm, hiszen a lányom is most ballagott, tehát apaként is örülhetek, illetve a Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként nagyon büszke vagyok erre az eredményre, amit csapatmunkával értünk el. Az első fordulót sikeresen vettük, persze előttünk van a többi osztály is, de ez volt első komoly mérföldkő. 23 diák sikeresen végzett az első nemzetiségi évfolyamban.

A végzős diákok hány százaléka választotta a német nyelvet továbbtanulási céllal?

Az osztály 20%-a biztos, hogy továbbra is kiemelten fog foglalkozni a némettel (5 diák tanul tovább haladó német tagozaton a Madách Imre Gimnáziumban Budapesten) van olyan diák, aki a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban haladó német nyelvi osztályban folytatja tanulmányait, illetve tudok olyanról, akiknek az angol nyelv intenzív elsajátítás a cél a továbbtanulás szempontjából.

Hogyan jellemezné az oktatást a tagozaton?

Emelt szinten tanulják a német nyelvet a diákok, és speciális az oktatás a német nemzetiségi népismereti és honismereti tárgyak miatt. A nemzetiségi tantárgyaink által a hagyományápolással ismerkednek meg a tanulók, akik iskolán kívüli és tanításon kívüli rendezvényeken is részt vesznek, kirándulásokon, nemzetiségi táborokon, nemzetiségi és városi rendezvényeken, ahol a néptánctudásukat mutatják be. Ezeket a plusz ismereteket szerezték a német nyelv emelt szintű tanulása mellett.

Milyen körülmények hatására jött létre a tagozat 8 évvel ezelőtt?

2014-ben, a Német Nemzetiségi Önkormányzat akkori elnöke, Dr. Mervald Anna többéves munkájának az eredménye, hogy megvalósult Dunakeszin a német nemzetiségi oktatás. Azok regisztrálnak az oktatásra, akiknek anyai vagy apai ágról német nemzetiségi gyökereik vannak. Mivel sokan kiköltöztek Dunakeszire az évek folyamán a fővárosból, ezért is nőtt az igény az oktatás bevezetésére.

Az iskolában nem 100%-os a német nemzetiségű gyerekek és osztályok száma, vannak más tagozatok is. Szeptemberben két és fél német nemzetiségi tantervű első osztály indul nálunk, ami 8 év után is nagyon szép eredmény. Az a szerepünk, hogy a továbbiakban is támogassuk a nemzetiségi rendezvényeket, a hagyományokat tartsuk életben, illetve Dunakeszi összes iskolájában a német nyelv oktatását is népszerűsítsük, mint német nemzetiségi önkormányzat. Kiváló kapcsolatunk van az összes általános iskolával és a Radnóti Miklós Gimnáziummal is, évek óta nagy megtiszteltetés számunkra, hogy díjazhatjuk a legjobb németeseket. Nagyon örülünk a sikereknek és a szép eredményeknek, hajrá, csak így tovább!

Előző cikkDunakeszi zenészei a Stég Bisztrónál
Következő cikkZsezserán Antal és felesége is elnyerte a „Tiszta udvar, rendes ház” elismerést