Különös módon segít egy rászoruló családon egy dunakeszi óvodában dolgozó pedagógiai asszisztens, és a hozzá csatlakozott kézművesek. Internetes aukciókat indítanak, melynek teljes bevétele egy családhoz kerül. A portékák sem mindennapiak, így garantált, hogy mindenki nyer rajta. Az adományt kapó család örömöt és egy szebb karácsonyt, a vásárlók egy csodás portékát, az adományok felajánlói pedig a legfelemelőbb érzést: tudásukkal önzetlenül segíthetnek azoknak, akik a leginkább rászorulnak. Interjú az ötletgazdával, Szénási Adriennel.

Mesélne arról, pontosan mi is ez a szép kezdeményezés?

Helyi kézművesek, ügyes kezű, kreatív anyukák ajánlanak fel az aukcióra különböző portékákat, szolgáltatásokat. A licit teljes bevételét egy Dunakeszin élő család karácsonyának megszépítésére, boldogabbá, felszabadultabbá tételére fordítjuk.

Karácsonyi süteménytálakra is lehet licitálni

Miként született meg ez a nem mindennapi ötlet?

Noha én szerencsés környezetbe születtem, sosem kellett nélkülöznöm, ám mindig is szociálisan érzékeny voltam, nem véletlenül választottam annak idején a szociális munka szakot. A szüleimtől azt láttam, hogy mindig is segítenek a rászorulókon, és ezt szeretném a 6 éves kislányomnak, Zsannának is átadni. Szeretnék jó példát mutatni, mert azt gondolom, ha egy gyerek már egész kicsi kora óta ezt látja, akkor ez lesz számára a természetes, és remélhetőleg egy empatikus, humánus, másokat segítő ember válik belőle.

Karácsony közeledtével, december 9-én, késő este azon gondolkoztam, hogy milyen tartós élelmiszereket fogok vásárolni adományként a rászoruló családoknak.

Azt még el sem döntöttem, hogy hol, kinél fogom leadni, csak abban voltam biztos, összeállítok egy csomagot. Aztán az jutott eszembe, hogy valószínű nagyjából ugyanazokat kapják a rászorulók ilyenkor, úgy mint tartós tej, liszt, cukor, száraz tészta, konzervek, stb. Nyilván ezeket lehet hosszabb távon, hűtés nélkül tárolni, és biztosan ezeknek is nagyon örülnek. De ezen szerettem volna változtatni. Az jutott eszembe, mi lenne, ha megkérdeznénk, hogy mire lenne szükségük? Esetleg tudunk-e segíteni az ünnepi ebéd alapanyagainak beszerzésében, például friss tőkehússal, hallal? Ekkor ugrott be egy jótékonysági vásár ötlete. Gyorsan írtam is pár ismerősömnek a Facebookon, akikről tudtam, hogy klassz, szép, és finom dolgokat készítenek. Mindenkitől pozitív visszajelzést kaptam, így szombaton el is kezdtem szervezkedni, vasárnap pedig megszületett a Kézműves Angyalok Facebook oldal. Igaz, hogy csak 1 hét áll a rendelkezésünkre, de azt gondoltam, ha csak 5000-10000 Ft jön össze, már azzal is segítünk. Várakozásainkat pedig már most felülmúlja az eddigi eredmény!

Az ötletgazda, Szénási Adrienn férjével, Zsolttal, és lányukkal, Zsannával

Idei az első év, lesz-e ebből esetleg új szokás, hagyomány? Azaz jövőre folytatják-e?

Valóban szeretném hagyománnyá tenni, mindenképpen folytatjuk jövőre is. Akkor viszont sokkal előbb elkezdjük el a szervezést és a licitálási lehetőséget. Szerencsére már most többen jelezték, hogy jövőre mindenképp szeretnének felajánlani portékát, szolgáltatást.

Eddig milyen kézművesek csatlakoztak a kezdeményezéshez?

Az önzetlen felajánlók megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsük őket. Tehát a licitre bocsátott adományokat következő kézműveseknek, szolgáltatóknak köszönhetjük: Karácsony Réka – Naturéka, Hrisztov Mária-pástétomok, Sipos-Keller Kata – Lucalánc kézműves ékszerek, Hanula Edina – Léda műhely, Bajsziné Magyar Zita – fotózás, Dober-Német Vica – sütemények, Nyitrai Vera – párna, Glassl Mariann – kézzel festett egyedi gyerekpólók, én magam – párna, kulcstartó, asztaldísz. Emellett Márton Zoltán, aki rengeteg szervezéssel, élelmiszergyűjtéssel segítette a kezdeményezést. Zoli megkereste zöldségesüket, Hábenczius Béláné Mártit, aki felajánlott egy nagy gyümölcskosarat, illetve felvette a kapcsolatot az Auchannal is, ahonnan szintén pozitív visszajelzést kapott, de még várunk a részletekre. És nem utolsó sorban hadd említsem meg a férjemet, Szénási Zsoltot, aki mindvégig mellettem állt, nélküle nem tudtam volna ezt a kezdeményezést létrehozni, aki rengeteg türelmet és időt adományozott nekem.

Adrienn nem csupán szervezi az aukciót, de káprázatos párnákat is felajánlott

Aki csak most hall róla alkotó, tud-e még esetleg csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez? Ha igen, miként?

Sajnos az idő rövid, de természetesen, ha valaki csatlakozni szeretne, az nyugodtan megkereshet, és szívesen feltöltöm az oldalra, licitre bocsátjuk a termékeit.

Hogyan zajlik a licitálás, miként lehet vásárolni?

A termékeket, szolgáltatásokat feltöltjük a Kézműves Angyalok Facebook oldalára. Minden felajánláshoz írunk egy kikiáltási árat, ami általában a termék értékének a fele, és egy összeget a licitlépcsőhöz. Végül pedig a termék képe alatt hozzászólásként írhatják alá a liciteket azok, akik szeretnének részt venni az aukción.

Mik a legnépszerűbb termékek jelenleg?

Legnépszerűbb termékek egyértelműen Mária mesés pástétomai, így például aszalt szilvás csirkemáj pástétom, áfonyás, sárgabarackos-szarvasgombás kacsamáj, füstös padlizsán. De a szappanok, ékszerek is kelendők.

A bizonyos mesés pástétomok

Mi lesz a befolyt adomány sorsa?

A befolyt összeget teljes egészében egy rászoruló családra fordítjuk. Hogy azokhoz kerüljön az adomány, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, abban a családsegítő központ munkatársai segítenek. Mindenképp megkérdezzük a családot, hogy mire lenne szükségük. Ezután vagy mi elmegyünk megvásárolni ezeket, vagy ami a legjobb lenne, ha a családdal együtt tehetnénk ezt meg. Még nem vettük fel személyesen a kapcsolatot Velük, így nem tudom, hogy ez utóbbi ötlet mennyire megvalósítható.

Ne feledje: ha vásárlóként vagy kézművesként, szolgáltatóként szeretne részt venni ebben a nem mindennapi kezdeményezésben, sietnie kell, hiszen vasárnap este 21 órakor véget ér. Ide kattintva tud részt venni ebben az angyali kezdeményezésben!