A múlt héten megszületett daruvonulási maximumrekord újra megdőlt a heti szinkronszámlálás során. A daruvonulás a hortobágyi puszta egyik legnagyobb őszi látványossága. Október elejétől november közepéig mintegy 250 ezer egyed fordul meg a térségben.

A HNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai 194 750 példány darut észleltek a nemzeti park vizes élőhelyein. Az előzetes várakozások alapján azt várták, hogy a madarak mennyisége csökkeni fog erre a hétre, hiszen a több évtizede zajló szinkronszámlálások adatai alapján október második felében ez a tendencia volt jellemző. Azonban az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a táplálkozási lehetőségek megléte itt marasztalta a darvak tömegeit.

fotó: Szilágyi Attila 

Hogy tudja megnézni ezt a csodát?

Az éjszakázó helyeikre húzó darvakat a nemzeti parkhoz autóval érkezők az alábbi módon tudják megtekinteni. Érkezés saját személygépkocsival a HNP Látogatóközpont (Hortobágy, Petőfi tér 9.) parkolójába, ahol a túra indulása előtti fél órában az ingyenes parkolás és a mosdózás biztosított. Érkezés után a túrát a Hortobágyi Csárda Tourinform Hortobágy irodájában (gyalogos távolság a két épület között kb. 200 méter) tudják fizetni.

Ezt követően a HNP Látogatóközpont parkolójában rövid tájékoztatót kapnak a tudnivalókról, majd konvojszerűen indul mindenki a saját autójával (normál személygépkocsi elégséges) a park munkatársa után.

Volt már daruvouláson?

Forrás: HNP, MTI

Előző cikkVáltozás: videóhívással is kérhetünk mentős segítséget
Következő cikkEgy órával többet aludhatunk