Vakon gépelés, öt szintű besorolás, korlátozott sebesség a mentőautóknál – néhány új intézkedés, amit novembertől bevezetnek az Országos Mentőszolgálatnál.

Háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemezni fogják a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat. Emellett a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra – írja a Népszava.

A lap szerint számos új intézkedéssel igyekeznek javítani az OMSZ működését. Többek között korlátozták a mentők sebességét is. A főigazgató utasítása szerint még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Hogy fog működni a videóhívás?

November elsejétől bevezetik az úgynevezett helyszíni videóhívást. Ez azt jelenti, hogy a segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videóközvetítést adhat a mentésben közreműködő. A portál kérdésére, miszerint a páciensről készülő képanyaghoz milyen módon kérik, dokumentálják az érintettek hozzájárulását, azt válaszolták, hogy

ilyen helyzetben kizárólag videókapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik.

Előző cikkErre figyeljen, ha az SZTK környékén közlekedik
Következő cikkÁmulatba ejtő a rekordszámú daru