A 24 éves Pongrácz Bence, a VSD kiváló dzsúdóversenyzője (judó) kijutott a 2023-as felnőtt dzsúdó Európa-bajnokságra, amit november 3. és 5. között rendeznek Montpellier-ben. Bence a 66 kg-os súlycsoportban fog versenyezni pár nap múlva Európa legjobbjaival.

Mikor kezdtél el dzsúdózni?

2008 környékén, 15 évvel ezelőtt, 9 évesen. Apukám focizott, szerette volna, ha én is focizom, de hamar kiderült, hogy nincs sok labdaérzékem. Anyukám testvére viszont dzsúdózott Újpesten, elvittek egy edzésre, és ott maradtam, mivel nagyon megtetszett.

A COVID alatt abbahagyta a versenyzést, de szerencsére meggondolta magát

Mikor kerültél a VSD-be?

Dunakeszire, mint edző kerültem, mert a VSD szeretett volna egy versenycsapatot felállítani, de nem volt edzőjük. A COVID alatt abbahagytam a versenyzést, edzőként dolgoztam, majd az egyesület vezetősége állt elő azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha náluk folytatnám a versenyzést. Örülök, hogy ismét a szőnyegre álltam, keményen elkezdtem edzeni. Az eredményeim igazolják, hogy jó döntés volt, hiszen most sikerült kijutnom az Európa-bajnokságra.

Hogyan készülsz a versenyre?

Egy nagyon intenzív időszakon vagyok túl, nem sokat voltam itthon, mivel rengeteg táborban, versenyen voltam. Ebből a szempontból más volt a felkészülés, mint általában. Ezek a nemzetközi meccsek szükségesek voltak ahhoz, hogy meglegyen a szőnyegbiztonságom. Naponta 2 edzésem van, vagyis egy héten 10. Reggelente az erőnléti edzésen főleg futó- és súlyzós edzéseim vannak, délután pedig dzsúdózom, illetve technikai edzéseim vannak. A keretedzések, a válogatott edzéseim a Tüzér utcában vannak, a Honvéd dzsúdótermében. A fizikai felkészülés mellett mentálisan is fel kell készülni a versenyre. Az egyesületnél van egy szakember, vele tréningezünk, hogy a mentális egyensúlyom is meglegyen a versenyre.

Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben az Európa-bajnokságon?

A legfőbb vágyam, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból.

Úgy szeretnék hazajönni Monpellier-ből, hogy ne maradjon tüske bennem, amin később rágódhatok.

Mindent megteszek, hogy a legjobb formában legyek.

A lényeg, hogy meglegyen a súly

Van-e valamilyen kabalád vagy rituáléd a verseny előtt?

Nem igazán, a verseny előtti nap van a mérlegelés, mivel különböző súlycsoportokban játszunk. Ilyenkor az a lényeg, hogy meglegyen a súly. A verseny napján nézem azt meg, hogy melyik versenyzővel kezdek, próbálok mindig csak az adott meccsre fókuszálni, meccsről meccsre haladni előre.

Van speciális étrend, amit követned kell?

Természetesen személyre szabott étrendet kell követni. Én próbálom tartani a súlyomat, ez egy feladat.

Milyen hosszú egy dzsúdóversenyző karrierje?

Ebben a súlyban, amiben én vagyok, a 66 kg kis súly, itt intenzív, nagyon sűrű a mezőny. Úgy látom, hogy a harmincas évek elejéig tud az ember úgy teljesíteni, hogy az élmezőnyben tudjon magabiztosan maradni.

Előző cikkLeteszteltük, hogy milyenek a pumpkin spice kávék Dunakeszin
Következő cikkÚtban volt, ezért letolta az útról – VIDEÓ