Múlt hét óta gyérítik a szúnyogokat, először Pest vármegyében kezdtek neki, aztán az időjárás közbeszólt. A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az esős időjárás miatt a múlt héten elmaradt légi biológiai szúnyoggyérítéseket ezen a héten pótolják – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel. Múlt szerdán indult el a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta, ezért erre a tervek szerint került sor.

A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak, ezeket szerdán pótolják. A tájékoztatás szerint mintegy 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt. A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is – írták.

Közleményükben kifejtették, hogy a katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés hétről hétre változó programját, amely elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Előző cikkDunakanyar ingatlanmustra – Egy település veri csak meg Dunakeszit
Következő cikkMost lesz 100 éves a város kitüntetettje