Szűk egy hete tart a dunakeszi szakrendelő dolgozóinak oltása. Nagyjából a 60 százalékuk kapta meg a szurit – tudta meg a Post.

Kevesen nem kérnek koronavírus elleni oltást a szakrendelő dolgozói közül – mondta a Postnak Wolfort Ágnes, a szakrendelő ügyvezetője. Van, akinek nincs szüksége rá, mert már átesett a betegségen, van, akinek más betegsége miatt nem ajánlott. Elvi alapon minimális az elutasítók száma.

Eddig a dolgozók 60 százaléka kapta meg az első oltást, de folyamatosan adják be az oltóanyagot a munkatársaknak. A második oltásra a protokoll szerint majd csak februárban kerül sor.

Magyarországra már több szállítmány is érkezett Pfizer és a Moderna vakcinákból. A magyar oltási terv szerint első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, de már kaptak idősotthonban lakók és dolgozók is.

Szerdán a két említett vakcinán túl az angol-svéd AstraZeneca és az orosz Szputnyik V. oltóanyagot is engedélyezték Magyarországon. Az oroszok egyébként, szintén szerdán, vakcinájuk európai bejegyzését kérték, a COVID-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.

A tisztiorvos csütörtökön azt közölte, hogy eddig 134 554 embert oltottak be, közülük 4 030-an már megkapták a második védőoltást is. Az elmúlt 24 órában 98 ember halt meg a vírus következtében.