Vannak ételek, amelyeket sosem szabad a kutyának adni. Karácsonykor sem, nincs olyan, hogy csak egy keveset. Megpróbáltuk összefoglalni a tiltott falatokat.

A kutyák 10 ezer éve gyakorolt nézéssel kunyerálnak a karácsonyi ebédnél, vacsoránál. Nehéz megállni, hogy ne adjunk nekik, de vannak ételek, amelyek szigorúan a tilos kategóriába tartoznak.

A nehéz ünnepi sültek túl fűszeresek, zsírosak, a kutyának komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak. A pulyka- vagy libasültek csontjai sem a kutya etetőtáljába valók. Könnyen szétforgácsolódnak (különösen főtt állapotban) és komoly sérüléseket okozhatnak a száj belsejében vagy a nyelőcsőben.

A csokoládé az egyik legnagyobb veszély az ebek számára. Alapvető szabály, hogy minél sötétebb egy csokoládé, annál mérgezőbb, minél kisebb termetű a kutya, annál veszélyesebb rá nézve. Ha észreveszi, hogy kutyája engedély nélkül csokoládét evett, amilyen gyorsan csak lehet, forduljon vele állatorvoshoz. Csak ő tudja megfelelő kezeléssel, például hánytatás, gyomormosás, aktív szén adásával a mérgezést megállítani.

Egy apró csokoládébonbon vagy egyetlen csokis keksz – bár egészségtelen – a közepes vagy nagy termetű kutyáknak rendszerint nem okoz problémát. Egy egész tábla vagy több csokimikulás elfogyasztása azonban veszélyes.

Az édességnél igaz ez a xilit alapúakra, tehát azok ugyan kalóriaszegények, de ártalmasak. Hasonlóan a mazsolához, szőlőhöz. Hasonló a dió is.

A szálkás hal is kilyukaszthatja a kutya gyomrát, ahogy veszélyes számukra a nyers sertéshús is.

A végére hagytuk az alkoholt, hiszen az állatok alapból nem isszák meg, de konyakos meggyként akár lenyelhetik. Nagyon nem vicces a részegen dülöngélő és ezáltal mérgezett kutya.

Előző cikkBeruházási tűzijáték folyik Dunakeszin – interjú Erdész Zoltán alpolgámesterrel
Következő cikkSzerethető utasbeállók lesznek a szobi vasútvonalon, így Dunakeszin is