Dunakeszi nem növekedhet tovább, miközben beruházási tűijáték folyik a városban – mondja Erdész Zoltán, aki már 22 éve alpolgármester a városban. Évértékelő és persze előretekintő interjúnk következik.

Mit csinál a strandfelelős télen?

Ezen nevetek, a Post olykor meglep meghökkentő kérdésekkel.

Az ön szívügye a strand, de válaszolhat akár komolyabban is.

Ön poénkodott, de rendben, azt amit tavasszal, nyáron, ősszel. Tervezzük a következő időszak feladatait, munkáját. A strandot másfél évtizedig próbáltuk megvenni, 2017-ben sikerült ebben érdemben lépni. Azóta folyamatosan szépítjük, csinosítjuk, foglalkozunk vele.

Ez 2021-re mit jelent?

A szolgátatásokat akarjuk fejleszteni úgy, hogy ne építsük be jobban, megmaradjon a természetesség.

Adunk ötletet, a vécék kérdése ugye napirenden van?

Egyetértünk, a mozgóvécék kezdésnek elmentek, de itt lépnünk kell. Szeretnénk folytatni a füvesítést is ahol lehet, hogy ne a földes, kavicsos talajon kelljen pihenni és persze foglalkozni kell a büfék helyzetével is. Ez utóbbi kényes kérdés.

A tömeg és a zene miatt?

Így van, voltak panaszok a hangos zenére.

A fiatalok, potenciális választók, viszont azt mondják, hogy végre van élet nyáron Dunakeszin, ki vagy mi a fontosabb?

Nem könnyű a politikus élete, egyensúlyozni kell. Jártam ott, megnéztem, meghallgattam, hogy mit lehet hallani. Lehalkították a zenét, de azért a színvonalas, modern vendéglátáshoz elengedhetetlen a zene, a hang, a fények. Az volt a célunk, hogy 2 évtized után a dunakesziek ismét kapcsolatba kerüljenek a Dunával és ez mostanra sikerült.

Akkor elégedett azzal, ami az elmúlt 3 évben történt a Duna-parttal?

Igen, de talán még büszkébb vagyok a sportegyesületünkre. Az ország 5. legnagyobb klubjává nőtte ki magát a VSD. Ez egy igazi közösségformáló színtér.

Miközben néhány öntudatos kis klub megszünt. Nem sajnálja őket?

Akik gyakran civakodtak egymással, mára már a VSD-seknek is van öntudatuk. Valóban nagy kockázat volt létrehozni a VSD-t hiszen egy széthúzó klub is lehetett volna, de nem lett, köszönhető a jól kiválaszott elnöknek is. Képzettek az edzők, erős marketinget jelentenek a városnak a sportolóink. Ez klub sokat tett azért, hogy a tao-támogatásokkal tudjunk élni.

A sportcsarnokokra gondol, van, aki szerint ezek felesleges presztizsberuházások?

Élünk lehetőséggel, ki vitatná el, hogy egy 48 ezres városnak ne kellene egy nagy és egy edzésre alkalmas modern csarnok. A célunk, hogy a a dunakeszi gyerekeknek ne kelljen eljárniuk Budapestre vagy más városba sportolni. Ha focizni akar, tudjon, ha cselgáncsozni szeretne, azt is lehesen, ha a pingpong tetszik neki, azt is megtalálja és akkor még az amerikaifociról vagy a hokiról nem is beszéltem.

A nyáron átadandó nagy sportcsarnok már alkalmas lesz első osztályú meccsekre is, lesz ilyen csapata Dunakeszinek, mondjuk kézilabdában, hiszen szakmailag sokat erősödtek Kántor Anikóval?

Ez egy nagy dilemma. Mi támogatjuk az utánpótlássportot és azon belül a versenysportot is. A profi sportot azonban nem, de érezzük erre az igényt. Jelen pillanatban az önkormányzat azonban nem erre csoportosítja a szabad eszközeit. Ha tartósan jelentkezne egy valóban üzleti támogató, akkor beszélhetnénk róla.

Nyáron adhatják át az új tornacsarnokot a Magyarság pályán.

Megéri a sportra költeni, ön is olvassa azokat a kommenteket, hogy miért pont erre csarnokra ment el a pénz?

Bölcsödét, óvodát építettünk, felújítottuk a rendelőket, a szakorovosi rendelőt is bővítettük. Lássa be, beruházási tűzijáték folyik Dunakeszin az elmúlt, mondjuk másfél évben.

Kell az infrastrukra, hiszen Dunakeszi lélekszáma az elmúlt 20 évben 15 ezerrel ember nőt. Mit tesznek ez ellen, ha akarnak cselekedni?

Folyamatosan szigorítottuk a szabályokat, hiszen kimondhatjuk, Dunakeszi megtelt. Remélem, hogy az új duplagimnázium sokat segít majd, és persze tudnánk újabb létesítményeket is építeni, de nem cél. Az életminőséget szeretnénk javítani, nem a létszámot növelni. Egy dolgon azonban nem tudunk változtani, ez az úthálózat, ez pedig nem enged több itt élőt. Aki naponta ül autóba az pontosan tudja, hogy miről beszélek.

Új út és a 2-es út találkozása

Hogy néz ki majd 2021? A legújabb kormányintézkedés 100 milliókat vehet ki a város büdzséjéből!

Első olvasatra így van, de majd meglátjuk.

Mit kell elengedni?

1998 óta vagyok alpolgármester. A tapasztalatom azt mondja, hogy várjuk meg a gyakorlatot. Az első hírekre nem érdemes azonnal hisztérikusan reagálni.

Bízik a politiai kapcsolatokban?

Óvatosabban az ilyen kijelentésekkel! A városnak 2 milliárdos az iparűzési adó bevétele. Szerencsére mi nem növeltük a szakértőink számát a duplájára, mint mondjuk egy szomszédos városban az önkormányzati választások után. Van miből gazdálkodni, de most nagyon kell figyelni.

Akkor mondjon valami bíztatót és az ne a viccben szereplő hajrá legyen!

A folyó beruházásokat mind be fogjuk fejezni, (ebben a gimnáziumok megvalósítása is benne van) ez nem is kérdés, ezekre a felelős gazdálkodás okán megvan a pénz. Amit még ígérhetek, hogy őszinték leszünk, pontosan elmondjuk, mire tudunk költeni. Ez 2021-ben is így lesz.