Az eset nem máshol történt, mint Dunakeszi alagi részén. 50.000 hal került át a váci püspök halastavába, az ügyet pedig egy gyilkossággal akarták eltussolni, az újabb halálesetet pedig csak kegyelemmel lehetett elkerülni.

A Dunakeszi sztorik című élvezetes kiadványban érdekesebbnél érdekesebb történeteket olvashatunk a régi dunakeszi időkből. Ebből mutatunk be most egy izgalmas alagi esetet. Történt egyszer, hogy Alagon, amely a pesti kisnemesi falvak közé tartozott, komoly perre került sor. Alag urai a környező falvakban is rendelkeztek birtokokkal, társadalmi helyzetüket mutatja, hogy országgyűlési képviselőt is adtak a megyének és bizony sokat pereskedtek egymással.

Alagi Miklós a falut unokahúgára és annak férjére, Mikófalvi Bekény Dénesre hagyta, amit a család többi tagja nem nézett jó szemmel, így megtagadták a birtokok átadását. Ezt már Dénes sem hagyhatta annyiban, perre vitte a dolgot, és mivel nem alakult jól az ügy, a váci káptalant törvénytelen iktatással vádolta meg, így a püspök Dénes ellenlábasai mellé állt. A vita odáig fajult, hogy a perlekedő rokonok az egyik halastóból 50.000 halat fogtak ki és vitték át azokat a váci püspök halastavába.

Az ügy végül az országbíró elé került, ahol bizony kiderült, hogy a drága rokonok az országbíró jegyzőinek vezetőjét vették rá egy hamis oklevél kiállítására, majd gyorsan el is tették láb alól, nehogy eljárjon a szája. Amikor ez kiderült, a rokonságot a fő- és jószágvesztés ítéletének végrehajtása alól csak II. Ulászló király kegyelme mentette meg.

A sztorit Kerekes Dóra kutatta fel és írta meg az említett kiadványba. Ha szeretne még több ilyen történetet megismerni, ajánljuk, hogy szerezze be a kötetet, nem fog csalódni. A Dunakeszi sztorik című kötetben 55 ilyen és ezekhez hasonló történetet gyűjtöttek egy csokorba, amelyeket Nyíri Márton alpolgármester karikatúrái tesznek színesebbé. A +15-ös korosztály számára készült kötet célja, hogy izgalmas történetek révén mutassák be a település régmúltját, Dunakeszi történetének egy-egy szeletét.

Előző cikkArany élete van itthon a gólyáknak?