Közvetlenül a Városháza melletti gyönyörűen felújított téren megnyílt a Piteház. Házi alapanyagokból, saját receptek alapján elkészített sütemények várják az édesszájúakat. Mi magunk sem gondoltuk, hogy egy egyszerűnek mondható pite ilyen fantasztikus ízélményt jelenthet.
Hogyan kezdődött a Piteház története?
Közel 30 éve végeztem, mint cukrász, aztán kicsit elsodródtam a cukrászattól, de mindig hiányzott. Aztán volt egy ráérősebb időszakom, amikor szinte belefullasztottam a családomat a süteményekbe. Aztán érezni kezdtem, hogy változtatni kéne az életemen. Nem igazán piteháznak indult az elképzelés, csak menet közben megjött az étvágy. 🙂
Mi viszonylag kevés sütit vásárolunk, mert állandóan sütögetek. A fiaim szoktak elcsábulni a hívogató habos sütik láttán, de sajnos már eléggé “egyensütik” lettek ezek a finomságok. Mindenki beleteszi az egyéniségét, például kicsit másképp díszít, de gyakorlatilag egyformák.
Akkor nem a klasszikus cukrászda kínálat megvalósítása a cél?
Nem igazán. Azokból az alapanyagokból készítem a sütiket, amiket otthon is beletennék, tehát számomra nem arról szól az egész, hogy túldíszítsem a sütiket. Szeretem a házias recepteket, minden süteményben a saját kezem munkája van. Nem készen veszem, hanem magam készítem a pitéket és a többi sütit is. Természetesen igyekszem variálni, változatossá tenni a kínálatot, ha igény van valamire a vásárlók részéről, azt is felvenni a sütilapra.
Mi alapján választotta ki milyen sütik kerüljenek a kínálatba?
Kivételesen meleg nyarunk volt idén, ezért a tojáshabos, habos sütemények még nem jutottak főszerephez, de amint jön a hűvösebb idő, azok is kikerülnek a pultba. Igazából rengeteg receptet kipróbáltam a citromos, málnás, ricottás, mogyorós pitétől kezdve, a zabpelyhes mazsolás mogyoróvajas kekszig, tehát vannak különlegességek.
Vannak saját innovációi?
Úgy igen, hogy ezek már valóban házi receptek, jönnek az alapötletek, elkezdem finomítgatni és megkeresem a legtökéletesebb változatot, majd a saját és vásárlóim szájíze szerint alakítgatom. Talán a huszadik sajttorta receptemen vagyok túl, de még mindig nem az, amit én szeretnék. De nem adom fel, keresem tovább az igazit. 🙂
Vannak törzsvásárlói?
Aki már ismer minket, az visszajár.
Igyekeznek alkalmazkodni a vásárlók igényeihez?
Van pár sütink, amit felvettünk a kínálatba, mert arra volt igény. De mindig más a felkapott süti.
Mik a hosszú távú tervek?
Nem akarjuk túlnőni magunkat, egy családias, jó hangulatú kis cukrászdát szeretnénk, ahova szívesen jönnek az emberek. Tavasszal szeretnénk fagylaltot is a sütik mellé. Jönnek nagyon pozitív visszajelzések, aminek nagyon örülök! Az egyik kedvencem, amikor úgy hozták vissza a tányért, hogy
Ez brutálisan jó volt!
Ezért érdemes csinálni.