Dióssi Csaba polgármester Facebook-oldalán tette közzé a legfontosabb tudnivalókat a védőoltások kapcsán, melyet a háziorvosok közleménye tartalmaz.

2021. február elején városunkban is megkezdődött a COVID-19 elleni védőoltások beadása a lakosság körében (a szociális és egészségügyi szféra után). Március elejére a háziorvosi rendelőkben, illetve a váci Jávorszky Kórházban felállított oltóponton a betegeknek körülbelül 5-7%-át oltották be. Ezzel, a megkapott oltóanyagokat, a tervezett időpontokra maradéktalanul beadták. Az oltások ezekben a percekben is folyamatosan zajlanak.

A médiából értesülhettek róla, hogy a tömeges vakcináció a küszöbön áll, tárgyalások folynak a gyártókkal, illetve néhány szállítmány már meg is érkezett az országba. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltóanyagot, a levélben vagy interneten regisztráltak előre szűrt, leválogatott listáival együtt a megyékhez, onnan tovább, a járási hivatalokba juttatja. A járási hivatal a beteglistákat, és az arra a hétre előirányzott oltóanyagokat a háziorvosokhoz, illetve a váci Jávorszky Ödön Kórházba küldi el.

Február hónap folyamán minden vakcina beadásáról a saját háziorvosuk döntött, akkor is, ha nem személyesen adta be, mert a váci oltópontra is ő szervezte a betegeket a megadott (általában félórás) időintervallumban.

Néhány szó a „listákról”:

A március elejéig a háziorvosi körzetekbe megérkezett listák még nem tartalmazták az összes oltásra regisztrált beteget! Ezek ütemezésébe sajnos nincs belelátása és beleszólása még a járási hivatalnak sem, országos központban dől el.

Egy lista egyféle oltóanyaghoz kapcsolódik, és azok nevét tartalmazza, akik elvileg korcsoport és egészségi állapot szerint megkaphatják azt a vakcinát. Mivel még nem léptünk a tömeges oltások szakaszába, a listánkon szereplő betegek számához képest (ami több száz) lényegesen kevesebb oltóanyag (néhány tíz) érkezett, így a háziorvosok kor, és az általuk nyilvántartott betegségek fényében tovább szűrték a listákat, és így keresték fel a beoltandó betegeket.

Névlisták folyamatosan érkeznek, ahogy jönnek az újabb vakcinaszállítmányok a járásunkba. Hogy szerepel-e az Önök neve valamelyiken, azt előjegyzett időpontban a körzeti asszisztensnő szívesen megkeresi.

A háziorvosok összeállítottak egy, a védőoltásokkal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekkel kapcsolatos listát, amit ezen a LINKEN keresztül érnek el.

Az önkormányzat a honlapján – dunakeszi.hu – létrehozott egy tájékoztató oldalt a lakosok részére, ahol az orvosok közleményeit és instrukcióit teszik közzé. Keressék a “COVID19” feliratú, jobb oldalon található fület.

Az információs vonal – lapunkat úgy tájékoztatták – napokon belül indul, a telefonszám már megvan, de még fel kell készülni a hívások fogadására.

Előző cikkÖsszefogásnak köszönhetően új borítást kapott az iskola tornaterme
Következő cikkEzek a szigorítások lépnek életbe március 8-tól