A Föld szívcsakrája, panoráma, konyha és vendégbarát szolgáltatás. Ezek voltak a kulcsszavak azon a pozsonyi tájékoztatón, melyen a szlovák utazók figyelmébe ajánlotta magát a visegrádi Hotel Silvanus. Az újságírók szép számban érdeklődtek a számukra is könnyen – úton, vasúton és vízen egyaránt megközelíthető szálloda nyújtotta lehetőségekről.
A Hotel Silvanus Visegrád két olyan díjra is büszke lehet, melyet nem a szakma, hanem a nagyközönség, a vendégek ítéltek oda neki. Néhány éve a TripAdvisoron Magyarország legjobb négycsillagos vidéki szállodájának választották, tavaly pedig az egyik kereskedelmi televízió Év Hotele versenyének közönségszavazásán lett az első – írja a Világszám.
A Mátyás király fellegvára alatt álló szállodát még 1971-ben építették a budapesti vadászati világkiállításra a gazdag vadászati hagyományokkal büszkélkedő Visegrádi hegységben. Azóta többször átépítették, felújították. Ma 150 szobája van, a standarttól a superioron át a luxusig – ezek fele az erdőre, másik fele pedig a lélegzetelállító Dunakanyarra néz. Wellness-szolgáltatásai is sokrétűek: több kinti és benti medencéje van, köztük panorámamedence, de tepidárium, aromaterápiás szoba és bioenergetikai központ is várja a vendégeket – tudhattuk meg.
Az ezoterikus tanok szerint a szálloda alatt húzódik a Föld szívcsakrája, a pozitív energiák forrása. Erről már Pintér Róbert food és beverage manager beszélt. Elmondott egy történetet is: tíz évvel ezelőtt járt náluk az akkori japán nagykövet, aki térdre borulva adott hálát azért, hogy ott lehet. Aztán elmesélte a csodálkozó személyzetnek, hogyan tölti fel energiával, hogyan gyógyítja az embert a Föld dobogó szíve. Ami fölött éppen állt.
A természethez egyébként is sok szálon kapcsolódik a Hotel Silvanus. Ez az ország első zöld szállodája, melyben a fűtést és a meleg vizet környezettudatos megoldással, faaprítékkal biztosítják. Ráadásul egy erdő szívében fekszik, szinte a természet részeként. A fenntarthatóságot szolgálja e-flottája is, bérelhető elektromos kerékpárokkal és autókkal. A zöld tematikához a gazdálkodás és a programkínálat is illeszkedik, a legkülönfélébb erdei és kulináris élményekkel: a magyar konyha különlegességeivel, így vadragu levessel, libamájjal, disznótorossal, madártejjel. Az utóbbi miatt nemrég telefonált Komarnóból egy vendég: jelezte, hogy átugorna egy desszertre és meg is tette ezt – meséli Pintér Róbert.
A szlovák és általában a külföldi vendégeket a konyha és a táj mellett Budapest közelsége vonzza, de ugyanez elmondható a magyarokról is. Sok híresség is felkereste már a Silvanust, köztük Michel Platini. De a konferenciákra is felkészült szálloda politikusokat is vendégül lát szép számmal, legutóbb a Visegrádi Négyek védelmi miniszterei találkoztak náluk.
Azt nem tudjuk, hogy ők is megmártóztak-e a meleg vizű kinti medencében, ahonnét lubickolás közben lehet csodálni Európa egyik legszebb panorámáját, vagy találkoztak-e az úton vaddisznó csordákkal. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró, a sajtótájékoztató moderátora ilyen élményeket is átélt. Saját története mellett számokkal is szolgált: elmondta, hogy tavaly rekordszámú, 31 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon a külföldi turisták és a lista tizedik helyén állnak a Szlovákiából érkezettek, 471 ezer vendégéjszakával. De a számuk egyre nő, és rendkívül érdekes lehet nekik a Hotel Silvanus Visegrád. A pozsonyi újságírók kérdései is ezt igazolták.