Az eddigi információk szerint négyen haltak meg és sok a sebesült az osztrák média szerint egy bécsi belvárosi zsinagóga környéki támadás után. Kedd hajnalra úgy néz ki, hogy 6 helyen volt incidens. Korábban 7 halottról írt a sajtó. Az osztrák belügyminiszter szerint terrorcselekmény történt.

A Kronen Zeitung című osztrák lap szerint lövöldözés volt hétfő este egy zsinagógában Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult – írja az MTI. Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint többen megsérültek. Az osztrák rendőrség azt kéri, hogy senki ne tegyen közzé fotókat és videókat az esetről, mert ezzel nehezítik a hatóságok munkáját.

Meg nem erősített jelentések szerint az egyik merénylő felrobbantotta magát, tűzharc alakult ki, amelyben egy rendőr is a földre került. Kedden reggel 4 halottról lehetett tudni, köztük van egy merénylő.

Az is biztosnak látszik, hogy 15 ember került kórházba.

Az sem egyértelmű, hogy eddig hány támadó volt, 10-en is lehettek, egy ember még biztosan szökésben van. A bécsi rendőrség azt erősítette meg, hogy 1 támadót lelőttek. A merénylőnek kapcsolata volt az Iszlám Állam terrorszervezettel.

Azóta az interneten már olyan felvételek is láthatók, hogy két másik bécsi helyszínen is terrorista támadások voltak. Az egyik a Vienna Hilton szállodánál történt, a másik a Mariahilfer Strasse-nál. Az utóbbinál állítólag túszokat is ejtettek. Éjfél előtt arról írtak, hogy összesen 6 helyen volt valamilyen incidens az osztrák fővárosban. Harald Sörös rendőrségi szóvivő egyértelműsítette, hogy

összehangolt támadásokról volt szó.

Csütörtökön már volt egy incidens Bécsben. Akkor 50 fiatal hatolt be az osztrák főváros Favoriten negyedében található Páduai Szent Antal-templomba. Elmondások szerint a fiatalok randalíroztak, megrugdostak több padot, illetve a gyóntatófülkét. A helyi rendőrség úgy fogalmazott: déli kinézetű fiatalok láthatók az esetről készült felvételeken.

“Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. A külügyminiszter szolidaritásáról biztosította Ausztriát.