Nemrég ünnepelte a dunakeszi kispiac a 7. születésnapját. Időről időre mi is kinézünk, és beszámolunk az aktuális tudnivalókról. Árusokat, vásárlókat, és persze a piac fő szervezőjét, Kovács Zsuzsát is megkérdeztük: hogyan látják a piacozást Dunakeszin.

“Itt minden a vásárlókról és a termelőkről szól, értük történik. Ez a piac számunkra a kezdetektől többet jelent az adok-veszek szolgáltatásnál: érezzük a vásárlók bizalmát, szeretetét és az árusok odaadó erőfeszítéseit is. A vásárlóink értékelik, megbecsülik azt a munkát, ami a háztáji, a kistermelői élelmiszer előállításával jár. Fontos nekik a magas minőség. A termelők és a vásárlók között igazi, szoros kapcsolatok is kialakultak a 7 év alatt” – kezdett bele Zsuzsa.

Kovás Zsuzsa, akinek élete a dunakeszi kispiac

Arról is beszélgettünk, mi változott a 7 év alatt. “Például folyamatosan javultak az árusítási körülményeink, jó kapcsolatunk van az önkormányzattal, támogatnak bennünket. Azonban a gazdasági és egyéb helyzetek, például a COVID, rajtunk is nyomot hagynak. Folyamatosan dolgoznunk kell a kínálat bővítésén, a kieső árusok pótlásán. Ez különösen a Barátság úti piacnapjainkra igaz. Szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni, és szokássá tenni a piacra járást. Szeretném megköszönni mindazoknak, akik az élelmiszerre szánt pénzük egy részét itt költik el a piacon. Fontos megjegyezni, hogy a kistermelők a megnövekedett költségeiket az átlagosnál kisebb mértékben hárítják át a vásárlókra, mert a túlélésük záloga a vásárlók megtartása” – hangsúlyozta Kovács Zsuzsa.

Minőségi áru, közvetlenül a termelőktől

A szervező azt is kiemelte, hogy folyamatosan programokkal igyekeznek még inkább vonzóvá tenni a piacra járást.

Milyen a piac az árusok szemével?

Gódor Zsolt a kezdetektől a piac közösségének a tagja. Galgahévízen él, ott is gazdálkodik. A piacos napokon 3:30-kor kel, ebben az időszakban pedig későn is fekszik, hiszen este még a palántákat kell öntöznie.

„Kezdetek óta járok ide piacozni, még a nagycsaládos egyesülettel kezdtem meg az együttműködést. Már nagypapám is ezzel foglalkozott. GalgahévÍzen 30 hektáron gazdálkodom, ebből 6 hektár kertészeti terület.”

Arra a kérdésre, hogy megéri-e idejárni piacozni, elmondta, hogy nagy a multik nyomása. „Szerencsére van egy stabil réteg, akinek van erre igénye. Én azt érzem, nem is az árverseny a probléma, hanem hogy kiment a divatból a piacozás. De ide nagyon szívesen jövök.

Szeretem a Dunakeszi Kispiacot, mert Dunakeszin nagyon jó emberek vannak, névről ismerem sokukat.

A kitartó vásárlók miatt a küzdelmes időszak ellenére is szeretek idejárni.”

Fótos Jánosné Gyöngyi saját növényeket szaporít, ezeket egy éve árusítja itt, a dunakeszi kispiacon.

Üde színfoltokkal is lehet találkozni

Bóta Szilvia, aki modellből lett pék, a Vekni Műhellyel szokott kilátogatni a piacra. „A COVID elején jött egy lehetőség. Gödön felajánlottak egy üzlethelyiséget, ahol kávézót szerettem volna nyitni, és adalékmentes, kézműves péksüteményeket árulni. Aztán aki segített az ötlet kidolgozásában, azt tanácsolta, hogy inkább pékséget nyissak. Így is lett. Kitanultam a szakmát, azóta adalékmentes, élesztőmentes, kovászos, kézműves pékárukkal várjuk a vásárlókat nemcsak a gödi üzletünkben, hanem Dunakeszin péntekenként a repülőtéren és kéthetente szombaton itt, a lakótelepen.”

Bóta Szilvia a gödi Vekni Műhely termékeivel jön Dunakeszire piacozni

És ahogy a vásárlók látják…

Nagyon szeretjük a kispiac árukínálatát, megnyitása óta szinte minden alkalommal itt vagyunk. Nekem fontos, hogy itt sok vegyszermentes, bio- és háztáji terméket tudok beszerezni – mondta egy anyuka.

Egy nyugdíjas házaspár elárulta, hogy ők a repülőtéri piacról ugyan nem hallottak, de ide időnként le szoktak jönni. Azt is szeretik, hogy sok ismerőssel összefutnak közben.

Nemcsak élelmiszereket lehet beszerezni a kispiacon

Ági azt emelte ki nekünk, hogy bár lehet, hogy első ránézésre nem tűnik olcsónak a piac, de neki az a fontos, hogy tudja, honnan származik a termék. Az üzletekben kapható minőségi árukkal összehasonlítva pedig kifejezetten jó ár-érték arányúnak tartja a kínálatot.

A repülőtéren minden héten péntek délután, a lakótelepen pedig kéthetente szombaton lehet piacozni

Ahogy cikkünkből is kiderült, a repülőtéren minden pénteken van piac, a lakótelepen pedig a hónap minden 2. és 4. szombatján. A következő lakótelepi alkalom július 22-én lesz. Aki szeretne mindennel képben lenni, az csatlakozzon a dunakeszi kispiac online közösségéhez, ott minden felmerülő kérdésére választ kaphat.

Előző cikkA Gérecz Attila Tanuszodából Európa csúcsára jutottak a dunakeszi fiatalok
Következő cikkEzt látnia kell: elképesztő futással nyert Huller Dániel