2016 január 1-jétől kötelező érettségi előfeltétel lesz az iskolai közösségi szolgálat keretei között 50 órában közhasznú társadalmi munkát végezni. Ennek megfelelően a dunakeszi Humán Szolgáltató Központban diákok segíthetnek egy nyári napközis tábor szervezőinek, foglalkozhatnak idősekkel, vagy akár korrepetálhatják fiatalabb társaikat. A programról Dr. Tápai Leventével, a Humán Szolgáltató Központ munkatársával, a közösségi szolgálattal kapcsolatos ügyek koordinátorával beszélgettünk.

Dr. Tápai Levente
Dr. Tápai Levente

 

Sokat hallunk a kötelező közösségi szolgálatról. El tudná mesélni nekünk, mi ez a program?

2012-ben vezette be a kormány a kötelező közösségi szolgálat intézményét, melynek célja az, hogy a középiskolás diákok 50 órában vegyenek részt egyes oktatási, szociális, kulturális intézmények életében. Véleményem szerint ez egy hasznos program. A gyerekek élettapasztalatot gyűjtenek, megismerik az adott szolgáltatások jellegzetességeit, betekintést nyerhetnek egy intézmény működésébe, és akár kedvet kaphatnak ahhoz is, hogy a jövőben az önkéntesként kipróbált irányban tanuljanak tovább.

Mi történik, ha egy diák jelentkezik Önöknél a közösségi szolgálatra?

Először is a Humán Szolgáltató Központ és az az oktatási intézmény, ahova a diák jár, köt egy együttműködési megállapodást. Ez tulajdonképpen egy szerződés, ami rögzíti mindkét intézmény feladatait és felelősségi köreit. A gyakorlatban ez úgy szokott megvalósulni, hogy az általunk készített megállapodástervezetet a diák átadja az iskola igazgatójának, vagy  saját osztályfőnökének, így, miután mindkét intézmény hitelesítette a tervezetet, indulhat az érdemi munka. A teljesítést is igazoljuk a gyerekeknek egy, a jelenléti ívhez hasonló űrlapon.

Milyen lehetőségei vannak a gyerekeknek a Humán Szolgáltató Központ önkénteseként?  

Mi itt a Humán Szolgáltató Központban szociális és gyermekjóléti ellátást végzünk. A Gyermekjólét Központ egy nyári tábort működtet, ahol minden gyermeket szívesen látnak, akiknek a szülei nem tudják megoldani a nyári felügyeletét. Itt alacsony részvételi díjért egész napos sport- és kulturális programokat, meleg étkezést biztosít a gyerekeknek Roska Péter, a tábor vezetője, és profi csapata. Sok a gyerek, sok a feladat. Péter, és a helyi iskolákból érkező pedagógusok örülnek az önkéntes fiatalok segítségének, akik szervezési feladatokat látnak el, vagy gyerekekkel foglalkoznak. Több diák az Idősek Otthonában önkénteskedik. Beszélgetnek a bentlakókkal, felolvasnak nekik, megismerik a sajátos problémáikat, de rendezvények lebonyolításában is segítenek. A diákok rendszeresen részt vesznek a Humán Szolgáltató Központ adománygyűjtő akcióiban is.

Újdonság az, hogy lemaradó általános iskolásokat korrpetálnak középiskolások a közösségi szolgálat keretei között. Tudna erről mesélni nekünk?

Sjnos sok, jellemzően hátrányos helyzetű, általános iskolás tanuló kényszerül augusztusban pótvizsgázni. Őket itt, a Humán Szolgáltató Központ interjúszobáiban készítették fel a nagy nyári melegben középiskolás társaik a kihívásokra. Többek között matematika, fizika, és természetismeret tananyagokat is átvettek együtt a diákok. Sikeres volt a kezdeményezés, mert minden diák, aki részt vett a programban, átment a pótvizsgán. Bevallom, erre én is nagyon büszke vagyok.

Milyen visszajelzések érkeztek a diákoktól a korrepetálási program kapcsán?

Örömmel mondhatom, hogy nem kaptunk negatív visszajelzéseket sem a tanároktól, sem a diákoktól, de szülőktől sem. Miután belerázódtak az új feladatba, mindenki örömmel és lelkesen végezte a munkáját. Jó volt látni, hogy amikor egyszer benyitottam az interjúszobába, ahol a korrepetálás folyt, és a középiskolás önkéntesek igazi pedagógusként viselkedtek.

Az Idősek Otthonában és a nyári táborban is jártak a gyerekek önkéntesként. Hogyan feleltek meg az elvárásoknak?

A tábor vezetője, Roska Péter szerint mindenki lelkiismeretesen és lelkesen teljesítette a rábízott feladatokat. Mind a nyári tábor vezetője, mind az Idősek Otthonának mentálhigiéniés munkatársa nagyon hálás, hogy van, aki segíti a munkájukat. A diákok is jól érezték magukat. Volt például olyan önkéntesünk, aki tavaly nyáron már dolgozott a nyári táborban, de nem teljesítette egyben az 50 órás közösségi szolgálatot, így egy évvel később visszatért és folytatta a munkát. Ez azt jelenti, jól érezte magát, elégedett volt. Ha nem így lett volna, nyilvánvalóan keresett volna más lehetőséget.

Mely iskolákból jelentkeznek tanulók Önökhöz?

Nem csupán a helyi Radnóti Miklós Gimnáziumból érkeznek hozzánk tanulók, hanem sok budapesti, negyedik kerületi iskolával is együttműködünk, de fogadunk gyerekeket a fóti Ökumenikus Gimnáziumból és a Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázumból,  ezen kívül a váci Bernáth Kálmán Szakközépiskolából is. Mivel sok, más településen tanuló diák dunakeszi lakos, kézenfekvő, hogy a lakhelyükön szeretnék a teljesíteni a közösségi szolgálatot.

Közeledik a Karácsony. Milyen jótékonysági akcióval készülnek, amelyben részt vehetnek a diákok is?

Az önkormányzat minden évben cipősdoboz akciót hirdet, idén sem lesz ez másképpen. Mivel az adományok célbajuttatása a Humán Szolgáltató Központ feladata, a diákokat szívesen látjuk, hogy segítsenek, elsősorban rendszerezni, szelektálni az ajándékokat. Jól jönne egy jó erőben lévő fiatalember is, aki segít ebben a néha meglehetősen nehéz, fizikai munkában.

 

Előző cikkDöntött a képviselő-testület az új adórendeletekről
Következő cikkRendkívüli játszó- és sportpark épül a Toldi utcában