Hétfő reggel, rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalták a jövő évi adórendeleteket a városi képviselők és szavaztak is róluk.

ado

Első napirendi pontként a háziorvosok, fogorvosok, védőnők helyi iparűzési adóját törölték el, tehát akik vállalkozóként folytatják az említett tevékenységeket, jövőre nem kell iparűzési adót fizetniük. Az önkormányzatnak ez kb. 6 millió forint kiesést jelent.

Második napirendi pontként, ahogy arról már korábban hírt adtunk, új építményadó-rendszer bevezetéséről döntött a képviselő-testület. Jelentősen átalakul január 1-től a kedvezményrendszer, és egyszerűsödik is az adórendelet. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert az eddigi sok szempontból igazságos építményadó kedvezményrendszert a Kúria döntése értelmében a jövőben nem lehet alkalmazni. A Kúria állásfoglalása alapján az érintett önkormányzatoknak szükséges átalakítaniuk az építményadókra vonatkozó kitételeket. Ezért törekedett a városvezetés egy új, de akár a korábbinál kedvezőbb építményadó rendelet megalkotására.  Az új koncepcióval a lakosság többségének csökkenni fog az építményadója, ugyanakkor a kedvezményrendszer átalakításával lesznek néhányan, akiknek pár ezer forinttal többet kell majd fizetniük. A nemzetgazdasági minisztérium 1848 ft/m2-ben maximalizálta az építményadó mértékét. Dunakeszin az eddigi években ennél jóval kevesebb, 800 ft/m2 volt az építményadó összege, amelyre további kedvezményeket lehetett igénybe venni. Az új rendelet szerint, az eddigi 800 ft/m2 helyett 2016. január 1-jétől 240 ft/m2-ben lesz meghatározva az építményadó alapösszege, a kedvezmények pedig a korábbi cikkünkben említettek szerint módosulnak, melyet ide kattintva érhet el.

Harmadik pontként döntött a testület az iparűzési adó elektronikus bevallása kapcsán is. Így január elsejétől már lehetőség lesz elektronikus úton is bevallani a vállalkozásoknak az iparűzési adót, ahogyan azt több, állami adó kapcsán is teszik már évek óta.

Előző cikkVéradás: segítsük a betegeket!
Következő cikk50 órás közösségi szolgálat a Humán Szolgáltató Központban