Mennyit ér most 25 millió forint, ha Dunakeszin vagy környékén szeretnénk belőle ingatlant vásárolni – járja körül az Ingatlannet.hu legfrissebb elemzése. Nincsenek könnyű helyzetben az ingatlanbefektetők, legyen szó akár családi ház, téglalakás vagy panellakás vásárlásáról.

A hazai ingatlanpiacon 25 millió forintnak megfelelő összeg nem igen számít túl soknak, ha a Duna menti településeken lévő ingatlanokba kívánjuk fektetni a pénzünket.  A pandémia sem könnyítette meg a vásárlók helyzetét, hiszen a járvány sem tudott gátat szabni az áremelkedéseknek. Most az összehasonlítás alapjának az Ingatlannet.hu áprilisi statisztikájának átlagos négyzetméter árai szolgálnak.

A Duna bal partján elhelyezkedő településeket elemeztük elsőként, melynek során a vizsgálatba Szigetszentmiklós, Vác, Gödöllő és Dunakeszi településeit vontuk be. A cikkben meghatározott 25 millió forintos keretösszegből a legnagyobb, 60 m²-es házat, Szigetszentmiklóson kapnánk. Ennél jónéhány négyzetméterrel kisebb, mintegy 50-55 m2-es családi házat vásárolnánk a 25 millió forintból Vácon és Gödöllőn. Ehhez képest Dunakeszin ebből a keretösszegből mindössze

csak egy 40 m2-es házhoz lett volna lehetőségünk hozzájutni.

A lakásárakat tekintve a legdrágább település Szigetszentmiklós, ugyanis itt a 25 millió forint egy 50 m²-es panellakásra vagy egy alig 30 m²-es téglaépítésű lakásra lenne elegendő. Ezzel szemben Vácon egy 44 m²-es téglalakást vagy egy 54 m²-es panellakást volt lehetőség megvásárolni az elemzésben meghatározott keretösszegből.

A Duna folyó jobb partján

Nincsenek könnyebb helyzetben azok az ingatlanvásárlók sem, akik a Duna folyó jobb oldalán szeretnék befektetni a pénzüket. A jobb part mentén haladva Esztergom, Szentendre, Budaörs, valamint Budakeszi kerültek az elemzés elé.

A vizsgált települések közül 25 millió forint Esztergomban egy elég tágasnak mondható, 75 m²-es házat ér. Szentendrén és Budaörsön már jóval kisebb alapterületű ingatlanra elegendő az összeg, Szentendrén egy 60 m²-es, Budaörsön egy 40 m²-es családi házra. A legkedvesebbet a pénzünkért Budakeszin kapjuk családi ház tekintetében. Ebben a városban 25 millió forint közel csak egy 35 négyzetméteres házat ér.

Harmadik hullám után még inkább erősödik az ingatlanpiac?

2020 márciusában a Magyarországon is megjelenő koronavírus miatt csökkenés történt az előző évhez képest a lakás eladások számában Budapesten. Viszont a vidéki városokban és a kisebb településeken nem volt mérvadó a visszaesés. A szakértők úgy jósolják, hogy a lakáspiacon most a nyáron újabb 3 százalékos áremelkedés várható, melynek legfőbb okozói a folyamatosan növekvő alapanyagárak és munkadíjak lesznek. Emellett az idei évet az idén hatályba lépő kormányzati támogatások és a gazdaság újraindításával csökkenő munkanélküliség fogja irányítani. Összeségében tehát az idei év második felében folyamatos drágulás fogja jellemezni az ingatlanok árait.

Előző cikkNem sikerült, de legalább 12 pont összejött
Következő cikkVisszaáll a korábbi jogrend, fontos politikai lépés Dunakeszin is