2009 liusában zuhant le az a kisrepülő, amely a földet érés után elütött egy 59 éves férfit és egy 12 éves kisgyereket. A férfi belehalt sérüléseibe. Az ügyet 3 évvel később tárgyalták.

Szemtanúk szerint a gépet egy hirtelen széllökés a hátára fordította, majd az irányíthatatlanná vált jármű a földet érés után elsodort egy pályán dolgozó 59 éves biztonsági őrt. A súlyos sérüléseket szerzett férfit megpróbálták újjáéleszteni a mentők, azonban nem jártak sikerrel; az őr a helyszínen életét vesztette. Súlyosan megsérült a nézőtéren egy 12 éves gyermek is, akit a pilótával együtt mentőhelikopterrel szállítottak kórházba – így számolt be 11 évvel ezelőtt az MTI a dunakeszi balesetről.

A pilóta ügyét 3 évvel később tárgyalták. Pintér András akkor arról beszélt, hogy egy hirtelen jött széllökés miatt esett át, majd zuhant a földre a Zlin–142-es pusú kisrepülőgépe. Szerinte a baleset kivédhetetlen volt. A pilóta, aki részvétét nyilnította az elhunyt hozzátartozóinak, a tárgyaláson többször is hangsúlyozta, hogy az adott helyzetben az adott géppel mindent megtett, amit lehetett, szakmai hibát nem vétett, nem érzi bűnösnek magát. 

A harmincas éveiben járó pilóta részletesen beszélt szakmai múltjáról, egyebek mellett arról, a balesetig 4500 órát töltött a levegőben (ebből 700 órát kisgépen). Elmondta, felépülésétől mostanáig egy fapados légitársaság pilótájaként 2000 órát repült, időközben járatparancsnoknak is kinevezték – ez is szakmai tudását támasztja alá.

A vádirat szerint viszont a kötelékrepülésben ballonvadászatot végrehajtó pilóta az egyik akció befejeztével az „oszolj” parancsra nem megfelelően reagált. „A tőle elvárhafigyelmet és körültekintést elmulasztva, a gépet nem a mindvégig fennálló időjárási körülményeknek megfelelően vezetve intenzíven magasságot veszített”. 

A balesetről részletes, 16 oldalas jegyzőkönyv is készült. Ezt ide kattintva tanulmányozhatja. Ennek érdekessége, hogy ebben szerepel a közvetlen földet érést mutató fotó is, amelyen a repülő már ismét normális helyzetben látható.

Érdekesség, hogy a sajtó csak a balesetről és a tárgyalás első napjáról számolt be. Az ítéletről nem találtunk tudósítást. Ha ebben tud segíteni, akkor azt szívesen vesszük és információjával kiegészítjük cikkünket.

Előző cikkA hitelkártya-tartozást sem kell átmenetileg megfizetni
Következő cikkKülönadók kellenek a járvány miatt