Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is – közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI érdeklődésére.

A törlesztési moratórium automatikusan lépett életbe a hitelek esetében, ugyanakkor annak igénybevétele nem kötelező. Ezért a fogyasztónak, ha továbbra is vállalja a törlesztőrészlet megfizetését, azt szükséges jeleznie hitelezője felé – közölte a MNB. A Post munkatársának az OTP-nél van hitelkártyája, és a konstrukcióról tájékozódva, azért árnyalták a képet.

Aki továbbra is havonta törlesztené a tartozást annak az OTP internetes oldalán ezt jeleznie kell. Ehhez be kell lépni az online bankfiókba és ott balra fent, sárgán jelzik a következő lépést. Tapasztalatunk szerint “hülye biztosan” el lehet végezni a művelet. Ennek több előnye is van. Egyrészt a visszafizetéssel nem merül ki az adott kártya hitelkerete. Másrészt, január 2-án nem keletkezik azonnal akár milliós tartozás. Az még kérdés, hogy a hitelkártyák 30% körüli kamatát ezek után hogyan számítják fel. Ez ugyanis akár egy egymilliós halasztott tartozásnál éves szinten 300-380 ezer forint is lehet. Ezzel kapcsolatban az MNB mostani állásfoglalása azt írja: Az MNB – a jogalkotó céllal összhangban – elvárja a futamidővel nem rendelkező termékek esetén is, hogy az ezekből eredő elmaradt kamatbevételek moratóriumot követő rendezése se egyszeri törlesztéssel, hanem hosszabb időszakra szétosztva valósuljon meg.

Az MNB álláspontja szerint a moratórium alatt felhalmozódó kamat a hitelkereten belül úgy kell szerepeljen, hogy arra a moratórium lejáratát követően kamat nem számítható fel. Kamatos kamat tehát nem keletkezhet, amennyiben azt az ügyfél a moratórium lejártát követő időszakban havonta, részletekben megfizeti. A kérdés csupán az hogy a moratórum idején hogyan számolják el a kamatot, hiszen a hitelkártyáknál azt havonta számolják el.

Amennyiben egy bank eltérne a fizetési moratóriumra vonatkozó jogszabályi előírásoktól, az ügyfél első körben bankjánál, ennek elutasítása/válasz nélkül hagyása esetén anyagi jogvita esetén az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testületnél tehet panaszt.

 

Előző cikkTovábbi korlátozás a sportolás területén is
Következő cikk11 éve történt a halálos baleset a repülőtéren