Szeptemberben álltak neki, május 11-én pedig összeépítették a Dunakeszi Diáknegyed monumentális legómakettjét. Minden iskola kivette a részét belőle, sőt, több helyi közösség is csatlakozott a programhoz. Építettek például a VSD tagjai és a VOKE József Attila Művelődési Központhoz csatlakozott családok is. Januárban beszámoltunk róla, ahogy a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium IV. Béla Király Tagintézményének lelkes tanulói 24 óra alatt építették fel a saját részüket. Az egész projektet érdekes programok és izgalmak kísérték végig.

A város többi iskolájában is szorgos munka folyt az elmúlt hónapokban: 260-an 400 óra alatt körülbelül 132 ezer kockából építették meg a DDN makettjét, így készült el májusra ez az egyedi építmény. A nagy DDN legónapra Dióssi Csaba polgármester minden résztvevőt meghívott, hogy együtt ünnepeljék meg a makett elkészültét.

Az építésben résztvevők egy-egy legófigurát helyeztek el a maketten

Az eseményen jelen volt Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, a diáknegyed két gimnáziumának igazgatója, Zentai Kati és Szekeres-Joó Eszter, valamint a makettet tervező személyek is és a kivitelező cég képviselői is.

5 évvel ezelőtt álom, ma már valóság a DDN

Dióssi Csaba polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a megvalósult DDN beruházás nagyon hosszú időre hatással lesz a dunakesziek életére.

Dióssi Csaba polgármester köszöntötte az építésben résztvevő diákokat, tanáraikat és minden megjelentet

“Nincs olyan dunakeszi lakos, akit ne érintene ez a beruházás. Évi 500 új családnak segítünk a DDN létrejöttével, összesen pedig 1600 diáknak ad majd otthont a két iskola. Nem is kérdés, hogy egy égető, valós igényre reagál ez a beruházás. Várostörténelmi pillanat, hogy végre erre is sikerül megoldást nyújtani. Itt igazán modern körülmények között tanulhatnak majd a diákok. Egy irányba akarunk haladni mi, a szülők és a diákok.

Amit most itt látunk, 5 évvel ezelőtt még csak terv volt. Most itt állunk veletek, és nézzük, ami megvalósult. Ahogy a makettet ti apránként építettéTEK fel, úgy épült közben ez a hatalmas komPlexum is. Így válnak a terveink Dunakeszin valósággá”

– üzente a diákoknak a polgármester.

“Számomra ez jelenti a működőképességet. Amikor polgármester lettem, az elsődleges célom az volt, hogy az intézmények férőhelyeit a lakossági igényekhez igazítsuk. Bölcsődéket, óvodákat, általános iskolát építettünk. Álmunk volt, hogy a középiskolások számára is megoldjuk a helyben tanulást. Megcsináltuk!” – nyilatkozta a postnak Dióssi Csaba.

A diáknegyedben két intézmény kap helyet

A diáknegyed 123 ezer négyzetméter, 7 nagy épületből áll. A város sportéletében is hatalmas jelentősége van, hisz itt újabb két sportcsarnokot kap a város és egy nagy vízfelületű uszodát. Dióssi Csaba végül megköszönte a Dunakeszi Programirodának a makett ötletét, az iskoláknak, akik részt vettek benne, az építést.

Nemcsak iskola, közösség is épült Dunakeszin

Nyul Zoltán, az ÉKM helyettes államtitkára is köszöntötte a gyerekeket. “Ha keresem a nagyberuházás és a legóépítmény közötti összhangot, akkor egyet mindenképpen kiemelnék: a minőségi munkavégzést.” Hozzátette: fontos a motiváló környezet.

“minden gyerek, minden tanár számára reggelente üzeNni fogja a makett: itt egy erős közösség van, ide jó bejönni, itt jó tanulni, jó itt tanítani és jó itt dolgozni.” 

Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár

Az ideiglenesen máshol tanuló diákok és tanáraik alig várják, hogy birtokba vegyék a diáknegyedet

Zentai Kati, a IV. Béla Tagintézmény igazgatója a gimnázium nevében megköszönte azt a rengeteg munkát, szervezést, amellyel az iskolát szépítő makett megépülhetett. “Ez a makett nem csak szép és részletes, hanem jelképe annak is, hogy mennyire fontos számunkra a közösség és az együttműködés”.

Zentai Kati, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium IV. Béla Király Tagintézményének igazgatója

Szekeres-Joó Eszter, a VSZC Lányi Ferenc Technikum intézményvezetője, mint házigazda, sok szeretettel köszöntött mindenkit. “Fantasztikus dimenziókat nyit ez a diáknegyed Dunakeszi középfokú oktatásában” – emelte ki.

Az igazgatónő korábban a tanárhiánnyal kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a Dunakeszi Diáknegyed kínálta nyitott oktatói pozíciók hamar elkeltek.

“EZ A NAGYÍVŰ BERUHÁZÁS NEM CSAK AZ OTT TANULNI VÁGYÓK, HANEM AZ OTT TANÍTANI VÁGYÓ KOLLÉGÁK ÉRDEKLŐDÉSÉT IS FELKELTI.

Így aztán a toborzás során nem adódtak nehézségeink. Arra azonban gondosan ügyeltünk, hogy az oktatói testületünkbe azok kerüljenek be, akik számára nem csak a 21. századi infrastruktúra megléte, hanem a szakmájuk iránt érzett elhivatottság, a szakmai felkészültség és a módszertani megújulás is fontos” – mondta az igazgatónő.

Szekeres-Joó Eszter a VSZC Lányi Ferenc Technikum intézményvezetője

Műsorral is készültek a diákok

A beszédek után a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola balettnövendékeinek és a diáknegyed tanulóinak tánca következett.

A DDN maketten dolgozó iskolák képviselő kaptak ezek után lehetőséget, hogy legófigurákat helyezzenek el a maketten.

Nyíri Márton alpolgármester, a Fazekas iskola tanára a fazekasos diákokkal közösen helyezi el a legómaketteket

A város vezetői ajándékcsomagot és oklevelet adtak át a résztvevő közösségeknek.

Szabó József önkormányzati képviselő, a diáknegyed építését koordináló csapat tagja maga is részt vett a makett építésében. A programiroda munkatársaival közösen az ajándék mellé egy-egy szelet tortát is osztanak

A program zárásaként Dunakeszi tortájából kapott mindenki kóstolót, végül több turnusban indultak meg a körbevezetések.

Előző cikkTurisztikai ügynökség: 2024 rekordév lehet az első negyedéves számok alapján
Következő cikkNem csak a 20 éveseké a világ