10 ezer forint büntetést is kaphat az Dunakeszin, aki háza elé, közterületre kőtömböket helyez el. A tulajdonosok így próbálják megakadályozni az ingatlanjuk előtti parkolást. Főleg a lakóparkokban terjedt el ez a megoldás.

Szentendrén az önkormányzat felszólítást küld a tulajdonosoknak és napi 20 ezer forintra bírságolhatják meg azt, aki nem takarítja el a tömböket az út széléről – írják Szentendre hivatalos oldalán.

Megkérdeztük, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban Dunakeszin. A jelenséget itt is ismerik. Először felszólítást küldenek a kövek felszámolását kérve, majd jöhet a 10 ezer forintos bírság. Ez akkor is így van, ha amúgy ízléses kiskertet épít valaki, de ebben balesetveszélyes kövek vannak.

A gyakorlatban, ha összetörik egy autó egy ilyen kőtömbtől, a ház tulajdonosa lesz a felelős, a kártérítést is neki kell fizetnie, ugyanis az építési törmeléket (jogilag így hívják) neki el kell elvitetnie a háza elől. 

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak nyilatkozó ügyvéd szerint, ha valaki egy ingatlan elé helyezett kőtömb miatt szenved balesetet, vegye elő a mobilját és mindent részletesen fotózzon le, vegyen fel videóra. Ha akkora az akadály, hogy meg tudja mozdítani, akkor videózzon be e kőtömb alá. Ha ott nem lesz fű, akkor kevés az esélye a ház tulajdonosának, hogy kidumálja magát a bíróságon (nem tudom, hogy ki tette oda, tegnap még nem volt ott) és azt se feledjük, hogy majdnem mindenkinek van egy olyan szomszédja, aki egy perben tanúként szívesen elmondaná, hány éve vannak az utcán a szomszéd előtt a kőtömbök.

Ez is érdekelheti:

Címlapfotónk illusztráció.

Előző cikkMegsüllyedt egy csatornalap a Rákóczi úton
Következő cikkHa Budapesten tömegközlekedik, akkor ajánlják a maszkot