Közel 100 cigányzenekar zenéje tölti be a fővárosi vendéglátóhelyek teraszait.

Szívet-lelket melengető dallamokkal telik meg Budapest június 15-én. A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Dankó Pista-emléknapra az ország szinte minden szegletéből közel 100 cigányzenekar érkezik a fővárosba, hogy felidézzék azt a kort, amikor a vendéglátást élő muzsikaszó kísérte. 450 cigányzenész gondoskodik majd a rendezvénysorozatban résztvevő mintegy 80 fővárosi étterem, kávézó és cukrászda vendégeinek hangulatáról szombaton. A sokszor világhírű, számos kontinenst bejárt együtteseket nem ritkán igazi virtuózok vezetik majd.

A június 15-én fellépő 97 prímásnak, 45 hegedűsnek, 60 brácsásnak, 8 csellistának, 73 nagybőgősnek, 19 klarinétosnak és 58 cimbalmosnak köszönhetően a finom ételek mellé tehetséges zenészek muzsikája szól majd fővárosszerte.

A legendás prímás születésnapjához igazított Dankó Pista-emléknapon számtalan tehetség játékát élvezhetik a vendéglátóhelyeken a vendégek, ilyen például Ifj. Sárközi Lajos, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas hegedűművész is. A hétgenerációs zenész családból származó, már gyermekként számos országos és nemzetközi hegedűversenyt nyert zenész 2015 óta a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője és főprímása, aki zenekaraival több hazai fesztivál visszatérő előadója. Szintén muzsikál majd Oláh Ernő prímás is, aki már 10 éves korában a 100 Tagú Cigányzenekar tagja volt. Húszévesen alapította meg saját zenekarát, amellyel azóta is folyamatosan koncertezik. Pályafutása során volt tagja a Honvéd Művészegyüttesnek, és zenélt együtt a XX. századi klasszikus zene egyik legnagyobb hegedűművészével, Ivry Gitilis-szel is. Számos tévéfelvétele készült a Duna Televíziónál, ahol olyan kiváló nótaénekeseket kísért, mint Kovács Apollónia, Győri Szabó József, Koós Éva, Szoka Júlia vagy Buch Tibor. De nem csak a férfiak ragadnak vonót június 15-én. A Dankó Pista-emléknapon az asztalok közé lép két olyan zenekar is, amelyek élén – Jónás Bernadett és Makóné Berki Laura személyében − női prímás varázsolja el a közönséget.

A több száz éves hagyománnyal bíró éttermi és kávéházi cigányzenét játszó 4-6 fős zenekarok előadásában Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek majd komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek is. Biztosak lehetünk benne, hogy mindenki megtalálja majd az ízlésének megfelelő és a kedvéhez illő vidám, érzelmes vagy akár édes-bús dallamot.

A Dankó Pista-emléknap rendezvénysorozatában résztvevő vendéglátóhelyek listája és a részletes program elérhető a dankopistaemleknap.hu online oldalon. Az emléknapon a zenekarok kisebb megszakításokkal reggeltől estig három órán keresztül játszanak az egyes helyeken.

A Dankó Pistae-emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát, és felhívja a figyelmet az oly sokáig nagy népszerűségnek örvendő cigánymuzsika turisztikai jelentőségére. Az emléknap egyben a Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is.

Dankó Pista (1858. június 14. – 1903. március 29.), cigány származású nótaszerző, prímás, a kávéházi cigányzene ikonikus alakja. Dalai a magyar zenei örökség szerves részét képezik, emlékét szobor, rádiócsatorna, utcák, intézmények nevei őrzik. Születésnapja a magyar nóta ünnepnapja.

Előző cikkMeddig kell még nézni a választási plakátokat?
Következő cikkÚjabb vonatgázolás Dunakeszinél