Az inkasszóval terhelt Dunakesziért Mentők Alapítvánnyal volt kapcsolatban a Jobbik dunakeszi elnöke. Varga Zoltán Péter, aki a lemondott Nyíri Márton helyét tölti be a képviselő-testületben, mint gépkocsivezető dolgozott egy olyan cégnek, amely az alapítványon keresztül kapott pénzt az önkormányzattól. Egy belső vizsgálat szerint szabálytalanul.

Varga Zoltán Péter, városháza

Az ügy még 2009-ra nyúlik vissza. Akkor a Dunakesziért Mentők Alapítvány kérelmet nyújtott be az önkormányzatnak, hogy nappali sürgősségi ügyeletben segítséget nyújtanának a háziorvosok számára, ezzel is javítva a betegellátást. A kérelem szerint a sürgősségi járművet és felszerelést díjmentesen a Készenléti Mentők Kft. biztosította volna, az autón lévő személyzet bérének megfizetésére, valamint az üzemanyagra kértek támogatást.

Varga Zoltán Péter,orvosi ügyelet, kocsi
Forrás: Varga Zoltán Péter Facebook-oldala

Az akkori képviselők 2009 októberében támogatást szavaztak meg a Dunakesziért Mentők Alapítvány számára. Összesen 1.2 millió forintot. A szerződés 2 hónapra, praktikusan az év végéig szólt. Később ezt a szerződést 2011-re és 2012-re is meghosszabbították.

Az önkormányzat 2012 végéig 18 millió 190 ezer forintot fizetett ki az alapítványnak.

Az első gyanú, hogy a kifizetés nem szabályos 2013 elején merült fel. Februárban a jegyző belső ellenőrzést rendelt el. Ez megállapította, hogy az első szerződést az önkormányzat szabálytalanul kötötte mag az alapítvánnyal, mert az utóbbi jogilag még nem létezett. Magyarán erre a szerződésre gründolhatták. Ráadásul erről, mármint, hogy jogilag még nem létezett az alapítvány “írásos tájékoztatást nem közöltek az önkormányzattal”. Azt is mondhatnánk, hogy füllentettek.

Ez azonban nem minden. A vizsgálat számos ponton talált jogsértést. Például, hogy az alapítvány olyan feladatokat vállalt volna magára, amelyeket házi orvosoknak kellene ellátni.

Ami azonban a legkényesebb és itt kerül a képbe Varga Zoltán Péter. A vizsgálat úgy fogalmaz:

az alapítvány elnöke összeférhetetlenségi szabályokat sértett,

mert saját magával került ellenőrzési viszonyba, amikor kuratóriumi elnökként konkrét feladatokat látott el. A Jobbik mostani helyi elnöke, aki most önkormányzati képviselő lett, mint ügyeletes munkatárs dolgozott egy cégnél, amely az alapítványtól kapott pénzt.

Varga Zoltán Péter, orvosi ügyelet, kocsi és ő
Forrás: Varga Zoltán Péter Facebook-oldala

Magyarán az alapítvány arra kellett, hogy bizonyos dolgozók bérét, pl. Varga Zoltán Péterét, azon keresztül, az adózási szabályokat rugalmasan értelmezve, fizethessék ki.

A vizsgálati jegyzőkönyv ezek után hosszan sorolja a kifogásokat.

Ezek közül a legtragikomikusabb, hogy az alapítványi beszámolókban a pontos havi időfelhasználást “kb. 220 óra”  pontossággal adták meg. Magyarán vagy ennyi vagy kevesebb – tesszük már mi hozzá.

Összesen 7 kifogást találtak, és egy olyan teljesítést, amely részben valósult csak meg. Egyedül a HPV elleni védőoltás beadásában való közreműködés volt maradéktalan. Ebből leszűrhető, hogy a közpénzzel korántsem gazdálkodtak felelősen.

Varga Zoltán Péter, ügyeleti ruhában
Forrás: Varga Zoltán Péter Facebook-oldala

Azt is elhallgatták, hogy az alapítvány pénzéből egy harmadik felet, egy betéti társaságot fizetnek ki. Itt dolgozott a jobbikos Varga Zoltán Péter is. Ez jogásznyelven úgy hangzik: úgy kötött harmadik személlyel feladatellátásra szerződést az alapítvány, hogy arra az önkormányzattal megkötött támogatási szerződés nem jogosította fel.

Összefoglalva: egy társaság önkormányzati pénzt remélve létrehoz egy alapítványt, hogy azon keresztül fizethesse egy magáncég költségeit és az ott keletkezett munkabért.

Ebben vett részt dokumentálhatóan a Jobbik mostani elnöke, aki egyébként Facebook-bejegyzéseiben rendre élesen támadja az önkormányzatot. Legutóbb egyenes törvénysértést vélelmezett képviselői mandátumának kiadása körül.

Mindenesetre az alapítványnál komoly a gond, hiszen NAV-inkasszó van ellene.

Csaknem 23 millió forintot kellene befizessenek az adóhatóságnak, de eddig alig 50 ezer forintot sikerült behajtani rajtuk.

Arra pedig, hogy Varga Zoltán Péter mennyire szívügyének tekintette 2013-ban az alapítvány pénzügyeit, csak egy példa. Megjegyzendő, ekkor már tudható volt, hogy az önkormányzat nem akar új szerződést az alapítvánnyal. A három és fél évvel ezelőtti Facebook-bejegyzése szerint “miután én magam is vállalok beosztást a nappali ügyeleten, tisztában vagyok a Dunakeszi Nappali Sürgősségi Ügyelet fontosságával és jelentőségével. Megvitattuk a dolgot, és arra kértem Nyíri Mártont, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Dunakeszi Alapszervezetének alelnökét, önkormányzati képviselőnket, hogy amennyiben a városi költségvetésben nem lesz elkülönítve e célra összeg, terjesszen be módosító javaslatot, a Dunakeszi Nappali Sürgősségi Ügyelet 2013. évben való működtetéséhez szükséges 7 millió 200 ezer forintos összegre“.

Varga Zoltán Péter, ügyeleti ruhában, Facebook-bejegyzéssel

A Post kérdésére Varga Zoltán Péter azt írta: “javaslatom szerint a módosító indítványban a pénzt természetesen nem konkrétan az említett alapítvány támogatására, hanem csupán a “Nappali sürgősségi ügyelet” céljára szerettem volna elkülöníteni”.

Mindenesetre, ha ezt akkor megszavazzák, akkor az önkormányzat pénze vélelmezhetően (hiszen eddig ők látták el ezt a feladatot) ismét a Dunakesziért Mentők Alapítványhoz, majd rajta keresztül részben Varga Zoltán Péterhez is kerül.

Hiszen a dokumentumok szerint ő akkor egy, az alapítvánnyal szerződött cég munkatársa volt. Erről nem csak dokumentumok, hanem a Facebookon közzé tett fotók is árulkodnak.

Erről is megkérdeztük a jobbikos politikust. Úgy látja, hogy a nyilvánosan is elérhető képviselői vagyonnyilatkozatából is kiderül: “noha szolgálatokat vállaltam és vállalok jelenleg is az egészségügyben, sem 2013 januárjában, sem azelőtt, vagy azóta nem voltam, és jelenleg sem vagyok az említett alapítvány alkalmazottja, sem bármilyen más jogviszonyban nem állok azzal”.

A Post nem is állította, hogy az alapítvánnyal lenne munkaviszonya Varga Zoltán Péternek, hanem egy kisebb gazdasági társasággal, amely viszont jogviszonyban áll az alapítvánnyal. Legalábbis az alapítvány elszámolásában beadott dokumentumok szerint innen is származott jövedelme.

Arról, hogy miért van ekkor adótartozása az alapítványnak és milyen szerződések alapján fizetett, többi között a jobbikos politikusnak, következő cikkünkben számolunk be.

 

Előző cikkSzerény körülmények között él? Nézze meg ezt a pályázatot!
Következő cikkÍgy lesz valaki fél évig bajnok a Dunakeszi Feszten