A Visegrádi Lecsócsálom csapata nyerte a 8. ALcSÓfesztivál főzőversenyét. A nemzetközi gárdát Seszták István vezette diadalra. A zsűriben szövetségi kapitány és szépségkirálynő is helyet kapott, az utóbbi értékelte munkájukat a Postnak.


8. alkalommal rendezték meg az ALcSÓfesztivált, mely tavaly a pandémia miatt elmaradt. Idén 23 csapat versenyzett. A vége persze az lett, hogy csak kiürült bográcsokat lehetett látni, mindent megettek a lelkes vendégek.

A 23 csapatra az a magyarázat, hogy ketten kétféle lecsót készítettek, ezt bírálta el a 6 tagú zsűri: Huszár Linda, a GYEP Alapítvány elnöke; a volt szépségkirálynő, Bálint Antónia; Kárpáti Zoltán, a Radnóti gimnázium igazgató helyettese; Ádám Balázs, a város rendőrkapitány-helyettese; a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert. A zsűri elnöke Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője volt.

De vissza a duplázókhoz. A Szomszéd 2120 csapat kétféle lecsót főzött: egy cukkinis-padlizsánosat, ami mangalicaszalonnán “lett elkezdve”, különböző helyekről származó zöldségekkel. A tálaláskor került rá fűszerolajban elrakott fürjtojás és fetasajttal szórták meg, mindezt zománcozott kis edényben tálalták. A másik bográcsban egy hagyományos lecsót főztek.

A Lecsópatkányok is kétfajta étellel készültek, “az egyik egy hagyományos szalonnás, kolbászos szuperlecsó, mind a kertünkben termett zöldségekből”, a másik egy francia lecsó “abban nincsen semmilyen hús, padlizsán, cukkini van benne, paradicsom, zöldfűszerek, és a végén kis kecskesajt, gomba”.

Bálint Antónia, aki Dunakeszin él és ennek okán lehetett a zsűri tagja, elégedett volt a színvonallal, de értékelése klasszikus szépségkirálynősre sikerült: “arra koncentráltunk, hogy meg tudjuk kóstolni mindet, nem volt időnk mindenkinél végighallgatni, hogy készült a lecsó. Egy-két részlet eszembe jut – volt benne ilyen pikáns dolog, olyan különlegesség – de sajnos arra nem volt idő, hogy a recepteket felírjuk”.

A közönségdíjat a Tőzegtavi hohók csapata nyerte el.

Győzött a Visegrádi Lecsócsálom, második a Szaporáék lecsódája gárda lett, míg a harmadik helyen a Szomszédok közössége végzett.

Hamar választ kaptunk a győztesek meghökkentő nevére is. “A csapatban több család tagjai vannak, akik mind a visegrádi országokból származnak. Én felvidéki vagyok, de van a csapatban magyar, cseh és lengyel is, de mindannyian Dunakeszi Alsón élünk”.

A győztes lecsóról ezt mondta Seszták István séf: “Nincs titka, bár az tény, hogy volt benne némi füstölt és kolozsvári szalonna, picike kolbász. Én mindig azt mondom, hogy az igazán jó étel attól jó, hogy nem sajnálják ki, ami belevaló, és ebben minden benne volt.”

A nap folyamán a színpadon volt néptánc és modern tánc, teqball-bemutató – világbajnoki ezüstérmesekkel – és este koncertek. Az elsőn Mentős Laci (Kristóf László) mulatós zenével szórakoztatta a közönséget.

Előző cikkMár kikérnénk magunknak, ha nem nyernének a focisták
Következő cikkAranyérmet is összelapátolt a vébén Lucz Anna